Hlavní obsah

Julínek by kvůli zrušení poplatků nerezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) v neděli v TV Prima řekl, že pokud ústavní soud rozhodne u zrušení poplatků u lékaře, nebude to znamenat jeho rezignaci. Soud bude o zdravotnické části reformy včetně diskutovaných poplatků u lékaře znovu jednat 16. dubna.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a poslance ČSSD David Rath

Článek

Ministr se opět přel se stínovým ministrem zdravotnictví Davidem Rathem (ČSSD) o smyslu poplatků, které lidé platí u lékařů, v lékárnách a nemocnicích. Julínek tvrdí, že poplatky znamenají přínos, například se podle něj snížily zbytečné návštěvy lékařů. Lidé si prý také kupují obyčejné léky sami a peníze zůstávají na dražší medikamenty.

Rath naopak tvrdí, že poplatky snížily dostupnost lékařské péče, lidé podle něj k lékaři nechodí, protože na něj nemají.

Ústavní soud tento týden odročil jednaní o druhé části návrhu ČSSD na zrušení vládní reformy veřejných financí, týkajícího se především změn ve zdravotnictví. Chce vyslechnout Julínka jako svědka, svědčit by měl i premiér Mirek Topolánek (ODS).

Ministr na Primě řekl, že pokud by soud rozhodl o zrušení poplatků, musel by jeho rozhodnutí respektovat. Zrušení poplatků by však podle něj bylo špatným signálem pro pacienty, například, že se opět může začít plýtvat s penězi. Rath uvedl, že ani v případě zamítnutí návrhu na zrušení by nepřestal dál poplatky ve zdravotnictví "torpédovat".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám