Hlavní obsah

Julínek a Langer zkazí poslancům prázdniny

Právo, ada, nig
PRAHA

Poslanci se mohli těšit na dvouměsíční prázdniny, aby nedřeli "do úmoru", jak se nedávno zlobil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Místo toho ale zřejmě budou muset opustit pláže či olympiádu v Číně, aby v polovině srpna vyřešili dva politické spory. Čáru přes rozpočet jim udělá Senát, pokud v červenci vrátí dva zákony, s nimiž kvaltují ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a šéf vnitra Ivan Langer (oba ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek bude zřejmě chtít nahnat poslance do lavic i o prázdninách.

Článek

Jde o jeden paragraf zákona, jímž se ruší poplatky novorozencům, a o právo obecních strážníků měřit rychlost.

Na první problém zadělali poslanci, když proti Julínkově vůli vyškrtli paragraf, podle kterého by měly pojišťovny právo rozvázat smlouvy se zdravotnickými zařízeními, jež nevybírají poplatky.

Potíž je ale v tom, že jde o zákon, jímž se současně od konce července měly zrušit poplatky novorozencům. Pokud senátoři kvůli Julínkovi do předlohy sáhnou a vrátí ji Sněmovně, termín důležitý pro maminky v porodnicích se nestihne. Aby poplatky nemusely rodičky za své děti hradit aspoň od září, budou muset poslanci zákon posoudit v době, kdy by se raději ještě viděli třeba u moře.

Sněmovna by se kvůli tomu znovu sešla kolem 18. srpna. Alespoň tomu nasvědčuje fakt, že vedení všech poslaneckých frakcí své členy varovala, aby si dovolenou plánovali pouze do tohoto data.

A druhý důvod mimořádné schůze? Zpátky na stůl poslancům možná dorazí policejní reforma, která ve sněmovní verzi bere městským strážníkům radary. A Langer se proto velmi zlobí.

Senátoři: my žádné prázdniny nemáme

"Vyhlásili jsme pohotovostní stav, aby si nikdo nebral dovolenou,“ řekl Právu místopředseda Sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL). "Předpokládám, že Senát nám vrátí tak pět šest zákonů,“ míní.

A šéf horní komory Přemysl Sobotka (ODS) očekávání obavy potvrzuje. "Dopředu nemohu říci, zda něco vrátíme, ale blbosti v zákonech my rádi opravujeme,“ sdělil Právu.

Připustil, že spor může nastat u policejní reformy i u poplatků. Podle Sobotky je v Senátu řada starostů, kterým se omezení pravomocí městských strážníků líbit nebude. K poplatkům pak říká, že senátoři budou chtít asi návrh vrátit do původní podoby.

"Mně je úplně jedno, že se budou muset znovu sejít. Jim bylo také úplně jedno, že my parlamentní prázdniny nemáme ani jeden rok, kromě roku těsně po volbách,“ dodal Sobotka na adresu poslanců.

Senátoři se podle něj sejdou 9. července a 16. července právě kvůli bloku zákonů, které dolní komora bleskově schválila tuto středu – tedy v posledním dni svého jednání.

"Měli na to měsíc, ale schválením za jeden den nás dotlačili do kouta,“ vyčetl Sobotka poslancům jejich obstrukce.

Sněmovnu ovládnou řemeslníci

Jisté zatím není ani to, zda nebude chtít i vláda urychleně projednat některý zákon. Ministři totiž mají prázdniny až od 28. července, do té doby bude kabinet pravidelně každý týden zasedat.

"Nevylučuji, že vláda bude potřebovat, aby se Sněmovna v srpnu sešla,“ soudí Kasal.

Šéf lidoveckých poslanců Pavel Severa jen dodal: "Prostě nesmíme být na druhém konci světa, abychom se případně stačili vrátit.“

Mezitím vystřídají poslance v jejich lavicích řemeslníci, kteří se již v pátek pustili do demontáže hlasovacího zařízení, které by mělo nahradit nové a spolehlivější.

Sněmovna musela pro případ mimořádné srpnové schůze připravit i krizovou variantu: vzhledem k tomu, že jednací sál bude tou dobou ještě rozbouraný, chystá se záložní sál ve Sněmovní ulici 1, kde sídlí klub ČSSD a kam by se všech 200 poslanců vešlo. Jejich hlasy by sice nepočítalo elektronické zařízení, ale skrutátoři. Vyšlo by to ale levněji než při pronájmu cizích prostor.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám