Hlavní obsah

Novorozenci budou u lékařů platit déle, Julínek zákon přibrzdí v Senátu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrušení placení poplatků v nemocnicích za novorozence, které ve středu schválila Sněmovna, a mělo začít platit od konce července, se zřejmě výrazně zpozdí. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) chce totiž návrh, který prosadila poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová, vrátit do původního znění, na kterém se dohodla koalice. Podá proto pozměňovací návrh do Senátu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Článek

Julínek chce do zákona zapracovat zpřísnění sankcí od pojišťoven těm zdravotnickým zařízením, která poplatky nevybírají. Směly by jim například vypovědět smlouvy. Kvůli tomu by se návrh novely měl vrátit zpátky do Sněmovny, která by o něm musela znovu hlasovat, a platnost zákona by se posunula až o několik měsíců.

Právu to ve čtvrtek potvrdil místopředseda zdravotního a sociálního výboru Sněmovny Boris Šťastný (ODS).

„Ano, vím, že to pan ministr chce udělat. Pokud by senátoři jeho pozměňovací návrh přijali, musely by ho projednat výbory a pak by se ke schválení Senát mohl dostat na zářijové schůzi.“

To by ale znamenalo, že osvobození novorozenců od poplatků by se oddálilo. Původně měl novelu Senát projednat už v červenci a podle slov Šťastného byl příslib prezidenta, že by ji podepsal okamžitě. Pak by platila od konce července.

Šojdrová: Ať to raději nezkouší 

Jestliže se ale návrh v Senátu zdrží, a bude projednán až na zářijové schůzi, bude to v praxi znamenat, že se znovu vrátí k projednání do Sněmovny, a tím pádem novorozenci by mohli být, pokud vše půjde hladce, osvobozeni od poplatků na podzim nebo až od Nového roku.

"Takovýto postup pana ministra naprosto odmítám. Myslím, že to ale řekl ještě v době, než jsme si věci mezi sebou vyříkali,“ řekla Právu Šojdrová. Pokud by takový návrh Julínek přece jenom předložil, pak mu vzkázala „ať to raději ani nezkouší“.

Šojdrová věří, že Senát projedná novelu brzy a novorozenci budou od poplatků osvobozeni od konce července.

Šojdrová věří, že Senát projedná novelu brzy a novorozenci budou od poplatků osvobozeni od konce července.

Šojdrová věří, že Senát projedná novelu brzy a novorozenci budou od poplatků osvobozeni od konce července.„Bylo by to v rozporu s koaliční dohodou, a proto si myslím, že k tomu nedojde. Vždyť koaliční dohoda jasně řekla, že v první fázi mají být novorozenci osvobozeni a teprve v druhé fázi, tedy od ledna 2009, má dojít ke zpřísnění sankcí pro zdravotnická zařízení, pokud nebudou opakovaně vybírat poplatky. Pak by jim hrozilo i zrušení smlouvy se zdravotní pojišťovnou,“ řekla Šojdrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám