Hlavní obsah

Jste prominentní vězeň, napsal Rathovi Ďuričko

Právo, Radim Vaculík

Odsouzený podnikatel Bohumír Ďuričko (58), který si v současnosti v karvinské věznici odpykává trest 12,5 roku vězení za čtyři roky starou vraždu Václava Kočky mladšího, napsal otevřený dopis obviněnému poslanci Davidu Rathovi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohumír Ďuričko

Článek

Ďuričko ve stránkovém a na počítači psaném textu, který poslal redakci Práva, reaguje na Rathovy stesky ohledně jeho vazby ve věznici v Litoměřicích. Tamní pobyt nazval Rath při nedávném proslovu ve Sněmovně za týrání a novodobou torturu a opakovaně si na své uvěznění stěžoval i v dopise Právu.

Ďuričko v dopise vzkazuje: „Jste prominentní vězeň, finančně zajištěný a máte všechny výhody, které má vězeňská služba k dispozici… Vy se určitě nedostanete mezi recidivisty, drogově závislé a všeho schopné do Valdické věznice, ubytovny „D“. Vy vůbec zatím nevíte, co je to vězení. Je to absolutní frustrace osobnosti, bezmocnost a beznaděj,“ píše Ďuričko v textu.

„To, co prožíváte vy nyní ve vyšetřovací vazbě, je proti tomu, co jsem musel prožít já a moje rodina, opravdu skoro nic. Když vás poslouchám v TV, nevím, jestli se mám smát či plakat,“ porovnává Ďuričko svou a Rathovu zkušenost s vězením.

Bývalého středočeského hejtmana varuje, že ještě ani netuší, co vlastně vězení ve skutečnosti obnáší.

Kritizuje i ČSSD a její financování

Sám totiž sedí jako odsouzený za nejzávažnější zločin mezi vrahy v těch nejpřísnějších podmínkách a nejstřeženějších věznicích. Ať už to byly dříve Valdice, nebo nyní Karviná, kde je například i speciální oddělení pro doživotně odsouzené.

Větší část dopisu ale věnuje kritice vůči ČSSD a jejímu financování.

V první části textu si stěžuje na to, že nikdo z vedení sociálních demokratů nebyl schopen svědčit na policii v jeho prospěch, když kriminalisté vyšetřovali střelbu z října 2008 v pražském baru Monarch.

Právě tam po autogramiádě knihy tehdejšího šéfa soc. dem. Jiřího Paroubka zastřelil Ďuričko syna provozovatele Matějské pouti Václava Kočku ml.

Ale odněkud se ten pořádek musí začít dělat. Třeba promluvíte o nich vy.
Bohumír Ďuričko

„Báli jste se o svá politická koryta. Policie se ani nesnažila vyslechnout Paroubka, Tvrdíka, Haška a další, Kočkův klan zásoboval sociální demokracii nezdaněnými penězi a bojovníky v thai a kickboxu,“ pustil se do ostrých spekulací Ďuričko.

„Sám jsem se měl stát tím, kdo bude odčerpávat prostředky svých firem, finanční zdroje ze státních a polostátních organizací a státních zakázek. Protože jsem nebyl schopen zabezpečit požadovanou efektivnost zisku, 60 procent nezdaněných peněz, hodili jste mě přes palubu,“ kritizuje Ratha a potažmo ČSSD odsouzený hoteliér.

V textu zmiňuje jako zdroj financování strany předražování zakázek a zneužívání dotací, ale také přerozdělování peněz z hazardu a šedé ekonomiky, které podle něj hraničilo s fyzickým násilím a likvidací.

Závěrem souhlasí s Rathovými slovy, že je jen malá ryba. „Ale odněkud se ten pořádek musí začít dělat. Třeba promluvíte o nich vy, dobře je znáte a víte, jak k pohádkovému bohatství na úkor občanů přišli,“ radí mu a vyzývá ho ke spolupráci v odhalování korupce v politice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám