Hlavní obsah

Jsou Líně potřeba, nebo se můžou zastavět? Obrana nechce říct výsledek analýzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany na konci srpna dokončilo analýzu, která měla vyhodnotit, zda do budoucna potřebuje pro své využití letiště Líně na Plzeňsku. Jeho zrušení na konci července posvětila vláda. Výsledek analýzy však resort odmítá sdělit s odkazem na neveřejnost materiálu. Kdyby obrana letiště označila za strategické, tak by zřejmě padl plán na vybudování podnikatelského parku, včetně tzv. gigafactory.

Foto: Ladislav Němec / MAFRA /, Profimedia.cz

Letiště Plzeň-Líně

Článek

Zrušit někdejší vojenské letiště, které je stále využíváno několika aerokluby či leteckou záchrankou, a vybudovat v místě strategický podnikatelský park navrhlo ministerstvo průmyslu a obchodu. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) to koncem července schválil. Zároveň však ministři uložili šéfce resortu obrany Janě Černochové (ODS) vypracovat analýzu o potřebnosti a využitelnosti letiště pro potřeby státu a Armády ČR.

Zbytečné náklady z kapes poplatníků? Funkční letiště zrušit, zanedbané renovovat

Domácí

Termínem pro vypracování analýzy byl konec srpna. Ministerstvo však nyní na dotaz Novinek odmítlo závěry zveřejnit.

„Informace Vám bohužel poskytnout nemohu. 31. srpen byl deadline pro dílčí analýzu, nikoli pro projednání na vládě. Materiál je navíc neveřejný,“ reagovala Simona Cigánková z tiskového oddělení resortu obrany.

S dalšími dotazy pak odkázala na předkladatele návrhu, tedy ministerstvo průmyslu a obchodu vedené ministrem Jozefem Síkelou (STAN).

Záznam: Aerokluby se šikují za zachování letiště Líně. Ranvej zaplnilo 56 letadel Video: Novinky

„Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní zkompletuje stanoviska jednotlivých úřadů ohledně dalšího využití letiště Líně a následně je doporučí k projednání vládě,“ sdělil redakci bez dalších podrobností mluvčí resortu Vojtěch Srnka. Kdy by se vláda mohla materiálem znovu zabývat, je nyní nejasné.

Podle plánů by v Líních mohla vzniknout podnikatelská zóna o rozloze 391 hektarů. Automobilový koncern Volkswagen tam chce zřídit tzv. gigafactory, tedy továrnu na baterie, pro 4500 zaměstnanců, přičemž projekt by vyšel na zhruba 98 až 122 miliard korun. Koncern však nyní zvažuje kromě Líní i několik dalších evropských lokalit. Vznik továrny v Líních tak ani z tohoto pohledu není definitivní.

Pokud by obrana rozhodla, že Líně jsou strategickým objektem pro obranu státu, tak by plány zřejmě vzaly za své a  developerům by se pravděpodobně muselo najít jiné místo.

Aerokluby se šikují za zachování letiště Líně. Ranvej zaplnilo přes 50 letadel

Domácí

Ještě před pár lety, konkrétně v roce 2019, ministerstvo v rámci žaloby, kterou se bránilo placení přilehlým obcím za užívání jejich pozemků v části areálu, tvrdilo, že Líně jsou důležitou organizační složkou státu pro jeho obranu. Tehdy také upozorňovalo na to, že letiště je stále využíváno k výcviku složek NATO a Armády ČR.

Proti záměru zrušit funkční letiště se postavily jak subjekty působící na letišti, tak okolní obce. Problematicky také prozatím vypadá zásobování případné gigafactory vodou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám