Hlavní obsah

Jsme jako silničáři, kteří opravují cesty, přirovnala se Pekarová kvůli balíčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsme jako silničáři, kteří opravují cesty, přirovnala vládní koalici šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). A to kvůli konsolidačnímu balíčku, který v neděli v Partii na CNN Prima NEWS obhajovala. O balíčku mají poslanci jednat ve třetím čtení v pátek. Mimo jiné zvyšuje některé daně.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Článek

„Přirovnala bych to trošku k tomu, jako když jedeme po silnici a je tam napsané: musíme to opravit. Všichni jsme tak trochu naštvaní na silničáře, že nás zdrží jet v jednom pruhu, ale zároveň víme, že to musí opravit a zalátovat, abychom jezdili bezpečněji,“ popsala Pekarová v pořadu s tím, že vláda je teď s konsolidačním balíčkem v podobné pozici jako silničáři.

Podle ní je ale konsolidační balíček potřeba, má pomoci zlepšit stav státního rozpočtu. V příštím roce by měl pomoci snížit schodek o 97 miliard korun a do roku 2025 celkem o 150 miliard korun.

Podle předsedy poslaneckého klubu opozičního hnutí SPD Radima Fialy je ale balíček špatně. V pořadu řekl, že jeho hnutí s balíčkem nesouhlasí a že doufá, že ho Sněmovna nakonec neschválí. To se mu ale vzhledem k vládní většině zřejmě nesplní.

Poslanci mají o balíčku ve třetím čtení jednat v pátek 22. září. Pekarová kvůli tomu svolala mimořádnou schůzi Sněmovny. V pořadu uvedla, že předpokládá, že balíček bude Sněmovna schvalovat několik týdnů, o návrzích zákonů mohou totiž poslanci finálně hlasovat jen ve středu a v pátek mezi 9. a 14. hodinou.

Balíček mimo jiné zvyšuje daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent, slučuje na 12 procent nynější snížené sazby DPH deset a 15 procent a mění v sazbách rozložení některých položek. Zavádí také odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců, ruší některé daňové výjimky a zvyšuje daň z nemovitostí.

O úsporném balíčku bude Sněmovna znovu jednat příští pátek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám