Hlavní obsah

Jsem stále spolupracovníkem vojenské rozvědky, tvrdí Srba

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý generální sekretář ministerstva zahraničních věcí Karel Srba v rozhovoru v plzeňské věznici Na Borech s šéfem Jazzové sekce Karlem Srpem pro internetové rádio Hortus uvedl, že je stále spolupracovníkem vojenské rozvědky (Zpravodajská služba) a je vázán mlčenlivostí.

Foto: Hanna Králíková

Ohňostroj nad lyžařským svahem ve Zlíně

Článek

"Nikdo mi nesdělil, že nejsem spolupracovníkem vojenské rozvědky. Nikdo mě nezbavil závazku mlčenlivosti," řekl Srba, který v plzeňské věznici vyčkává na hlavní líčení pražského Vrchního soudu. Ten má rozhodnout o platnosti rozsudku českobudějovického krajského soudu, který Srbu letos 30. června odsoudil k osmi letům vězení za přípravu nájemné vraždy novinářky Sabiny Slonkové. Proti rozsudku se Srba odvolal. Čelí také obvinění z korupce. Toto vyšetřování ještě neskončilo.

Armádní mluvčí: No comment

Mluvčí ministerstva obrany Ladislav Šticha odmítl Srbovo vyjádření potvrdit. "Tyto otázky podléhají zákonu o utajovaných skutečnostech. Nelze je komentovat, ani se k nim jinak vyjadřovat," řekl Právu Šticha. Srba, který v rozhovoru přiznal, že před listopadem 1989 prošel výcvikem parašutisty zaměřeného na ničení jaderných zbraní v týlu nepřítele a pak zpravodajce.

Zopakoval, že zájem na kompromitaci jeho jména a uvěznění měli lidé spojení s děním na zámku ministerstva zahraničí ve Štiříně. "Mohou to být někteří lidé z rozvědky a ze stávající vládní garnitury," poznamenal Srba.

V souvislosti s dekonspirací agentů a spolupracovníků vojenské rozvědky jmenoval exministra obrany Jaroslava Tvrdíka, který o některých pracovnících rozvědky hovořil veřejně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám