Hlavní obsah

Jourová: Čekáme, že prezident návrhy přijme

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová očekává, že prezident Miloš Zeman bude souhlasit s návrhy ministrů, které mu předložil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zeman by to měl udělat co nejdříve. Řekla to v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Věra Jourová

Článek

Kdy by podle vás jako první místopředsedkyně ANO měl prezident Miloš Zeman jmenovat nového premiéra?

Až to uzná za vhodné podle ústavy. Myslím si, že by bylo dobře, aby to bylo co nejdřív, ale nechme pana prezidenta, ať koná své ústavní pravomoci.

Jste ochotni čekat třeba až do konce ledna?

Ano, ale nechceme se k tomu vyjadřovat. Teď je míč na straně prezidenta a věříme, že rozhodne dost brzy, aby mohla vláda začít fungovat. Myslíme si, že by to mělo být co nejdřív. Pokud není v ústavě termín, tak se má podle ústavní zvyklosti za to, že by měl konat neprodleně.

Bohuslav Sobotka složení vlády již představil. Jsou podle vás možné změny?

Pan, doufejme, budoucí premiér Sobotka přišel s návrhem, který je návrhem koaličním. Čekáme, že bude přijat. Předložili jsme jména, za kterými si společně jako koalice stojíme. A budeme si za nimi vzájemně stát, pokud nenastane u některého z kandidátů v mezičase závažný problém, tedy něco, co by bylo překážkou pro výkon funkce ministra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek po podpisu koaliční smlouvy.

Zeman měl jmenovitě výhrady k Martinu Stropnickému, kterého ANO navrhlo na obranu. Myslíte si, že jeho angažmá nebude ohroženo?

Jistě že ne. Ale nebudu se vyjadřovat k tomu, co prezident udělá a neudělá.

Vraťme se k tiskové konferenci, na které předseda ANO Andrej Babiš hájil svoji firmu Agrofert s poukazem na investice do ekologie. Kandidát na ministra zemědělství Marian Jurečka na to reagoval ve smyslu, že doufá, že to byla poslední tiskovka Agrofertu, které se účastnil. Co vy na to?

Tiskovka byla vnímána tak, že tam bylo příliš mnoho Agrofertu. Myslím, že pan předseda chtěl jen prokázat, že firmy patřící Agrofertu mají odpovědnost. A že mají za sebou i před sebou velké investice do ekologie, a tudíž že názor lidí z okruhu pana Babiše na životní prostředí a ekologii je velmi pozitivní. Vyznělo to ale neblaze a negativně.

Jako sebechvála Agrofertu?

Já to pochopila tak, že Babiš dokladoval, že i velký průmysl může za sebou prokazatelně mít velké počiny v oblasti ochrany životního prostředí. Pokud to vyznělo tak, jak říkáte vy nebo pan Jurečka, tak to šťastné není.

Související témata

Foto: Právo

Předvolební poutač hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše. Slaměných panáků má být po celé zemi 46.

Reklama

Související témata:

Související články

Hotovo. Strany podepsaly koaliční smlouvu

Lídři stran ČSSD, ANO a KDU-ČSL v pondělí ve Sněmovně podepsali koaliční smlouvu, která popisuje program a principy spolupráce vznikající trojkoalice. Vláda má...

Výběr článků

Načítám