Hlavní obsah

Jména ministrů jsou známá. Čeká se na Fischerovo vyjádření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jména ministrů nové vlády vedené Janem Fischerem sice už delší dobu kolují v médiích, samotní aktéři jsou však stále zdrženliví. Nejčastěji odkazují na konec velikonoc či dokonce na 9. květen, kdy má být překlenovací vláda jmenována.

Článek

Jeden z otazníků visí nad ministerstvem pro evropské záležitosti. Podle informací Práva připadne Marku Morovi. Tento bývalý bruselský úředník a dosavadní resortní náměstek Alexandra Vondry (ODS) působil v první i druhé Topolánkově vládě též jako 1. náměstek na ministerstvu školství. „Vyjádřím se až po velikonocích,“ řekl včera Mora Právu.

Na zdravotnictví Jurásková?

Jistý není ani post zdravotnictví. Horká kandidátka Dana Jurásková také zatím mlčí. „Je to plně v kompetenci nového pana premiéra Jana Fischera. Paní ředitelka se zatím nebude ke své možné kandidatuře vyjadřovat,“ řekla Právu v pátek mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze Petra Pekařová.

Jistý není ani post zdravotnictví. Horká kandidátka Dana Jurásková také zatím mlčí. „Je to plně v kompetenci nového pana premiéra Jana Fischera. Paní ředitelka se zatím nebude ke své možné kandidatuře vyjadřovat,“ řekla Právu v pátek mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze Petra Pekařová.

V souvislosti s obsazením funkce ministra zdravotnictví se mluví i o Pavlu Hroboňovi, který je dosavadním náměstkem ministryně zdravotnictví a jedním z tvůrců reformy zdravotnictví. Na dotaz Práva, zda byl osloven a zda by nabídku přijal, Právu řekl: „Osloven jsem nebyl.“

Ministři navržení za koalici
obranaMartin Barták, náměstek ministryně
spravedlnostAleš Pejchal, advokát
financeTomáš Uvíra, vrchní ředitel MF
životní prostředíPetr Kalaš, exministr
dopravaGustáv Slamečka, náměstek ministra dopravy
zdravotnictvíDana Jurásková, ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Praha
školstvíTomáš Zima, děkan 1. lékařské fakulty
Ministři navržení ČSSD
zahraničíJan Kohout, náměstek ministra
vnitroMartin Pecina, šéf antimonopolního úřadu
průmyslIvo Pěgřímek, předseda Českého báňského úřadu
práce a sociálních věcíPetr Šimerka, náměstek ministra
místní rozvojRostislav Vondruška, šéf Czechtourismu
evropské záležitostiMarek Mora, náměstek vicepremiéra Alexandra Vondry nebo diplomaté Rudolf Jindrák či Štefan Fülle
zemědělstvíJakub Šebesta, šéf zemědělské inspekce

Mlčoch: Nabídka byla, ale je to pryč  

Dalším sporným resortem je životní prostředí. Nejčastěji se mluví o Petru Kalašovi, který toto ministerstvo řídil už v první Topolánkově vládě. Spekulovalo se i o českobudějovickém zastupiteli, právníku Svatomíru Mlčochovi, který zastupuje uskupení Zelení a otevřená společnost.

„Je pravda, že jsem byl v užším výběru a nabídka padla, ale dnes je situace jiná. Podotýkám, že šlo o neoficiální jednání. Profesně mě nabídka ale bezesporu potěšila, politicky tomu bylo už méně,“ řekl Právu v pátek Mlčoch.

Ten je znám výhradami k radniční koalici ODS a KDU-ČSL, především v problematice životního prostředí.

Ke své účasti ve vládě se včera nechtěl vyjadřovat ani advokát Aleš Pejchal, který je kandidátem na ministra spravedlnosti. 

Reklama

Výběr článků

Načítám