Hlavní obsah

Jihočeští studenti chtějí po hejtmanovi, aby zrušil koalici s komunisty

Právo, Pavel Orholz

Zástupci jihočeských studentů, kteří nesouhlasí s novým vedením kraje, v pondělí opět jednali s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou (ČSSD). Vyzvali ho, aby zrušil koalici s KSČM a začal vyjednávat s ostatními zvolenými stranami (Jihočeši 2012, ODS, KDU - ČSL, TOP 09). V opačném případě budou pokračovat v demonstracích. Hejtman tyto požadavky nepřijal.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Jiří Zimola a Dominik Hořejší po pondělním jednání.

Článek

Nespokojení studenti zatím uspořádali v Českých Budějovicích dvě demonstrace, které navštívilo několik stovek lidí.

„Jeho (Zimolovo - pozn. red.) spolupráci s komunisty vnímáme jako zradu na voliče, jelikož Bohumínské usnesení nadále platí. Nepíše se v něm nikde o tom, že platí jenom na celostátní úrovni. Bohumínské usnesení zakazuje spolupráci ČSSD s jakýmikoliv extrémistickými stranami včetně KSČM. Spolupráci v pracovní skupině odmítáme,“ řekl na adresu hejtmana mluvčí studentů z Třeboňského gymnázia Dominik Hořejší.

Hejtman na tiskové konferenci po asi hodinovém jednání uvedl, že nemohl návrhy akceptovat. „Nechci se vyjadřovat k Bohumínskému usnesení. Chci se vyjádřit k věcem, které spočívaly k uplatňování praktické politiky. Snažil jsem se nabídnout studentům poradní orgán nebo studentské zastupitelstvo, kde bychom se mohli bavit o konkrétních věcech. Studenti to nepřijali,“ reagoval Zimola.

Další demonstraci plánují někteří nespokojení studenti na 18. prosince v Českých Budějovicích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám