Hlavní obsah

Ježíšek zavítal do zoo, zvířata dostala vybrané lahůdky

V zoologických zahradách připravili chovatelé pro své svěřence vánoční hody. Štědrodenní krmení každoročně přiláká tisíce lidí, patří mezi nejoblíbenější atrakce roku a symbolizuje také uzavření sezony. Na své si ovšem přijdou i zvířata, která obvykle tak pestrou stravu nedostávají.

Foto: Libor Zavoral , Právo

Slonice Kala a Delhi našly svoji nadílku pod stromečkem.

Článek

Štědrý den slaví ve čtvrtek i zvířata ve zlínské zoologické zahradě Lešná. Sice je to pro ně den jako každý jiný, ošetřovatelé jim však obvyklý jídelníček zpestřili lahůdkami, které jim dokonale zastoupily "vánoční dárek".

Zebry, žirafy, antilopy a velbloudi dostali červená jablka, trojice slonic si pochutnala na banánech. Medvědy ušaté potěšily mandarinky, pomeranče, ananasy a dokonce i koblížky. Velcí papoušci ara ocenili hrozny a oříšky.

Foto: Libor Zavoral , Právo

Medvědi malajští dostali od ošetřovatelů balíčky s oblíbenými pochutinami.

Sladkovodní rejnoci si dopřáli mořský koktejl z krevet, mušlí, chobotniček a sépií. Na speciální dávce piškotů, hrozinek a burizonů si pochutnali chvostani, kosmani a tamaríni.Chápani, siamangové, mangabejové, malpy a lemuři kata si smlsli na tropickém ovoci.

Malý dárek čekal i návštěvníky, kterých tradičně na Štědrý den přichází do lešenského areálu stovky. Každý, kdo od Vánoc do poloviny ledna do zoo zavítá, získá při vstupu kapesní kalendář.

Ošetřovatelé v ústecké zoo zabavili diváky i zvířata

Mimořádné vánoční dárky a také stromeček na Štědrý den dostala některá zvířata v ústecké zoologické zahradě. Ošetřovatelé jim za přihlížení několika desítek lidí dali zabalené pamlsky, které by je měly i zabavit.

"Vánoční akce je součástí speciálního programu, při kterém se ošetřovatelé snaží zvířatům ztížit podávání potravy, a tak je zabavit. Dnešní akce byla výjimečná tím, že balíky s jídlem byly nazdobené," uvedla zooložka Petra Padalíková.

Foto: Libor Zavoral , Právo

Balíčky pro slonice Kala a Delhi z ústecké zoo dlouho nevydržely.

Zvířatům rozdělovali ošetřovatelé mimořádnou nadílku postupně, nejprve orangutanům, pak medvědům malajským, a nakonec dvěma slonicím, které dostali ovoce a zeleninu.

Opice podle Padalíkové dostaly zabalené banány, rajčata, mrkev nebo oříšky. Medvědi dostali i tvaroh nebo speciální ochucené kuličky na kukuřičné bázi, které jsou prý jejich oblíbenou pochoutkou.

Vánoční krmení zvířat přilákalo do brněnské zoo 2 000 lidí  

Vánoční krmení zvířat přilákalo ve čtvrtek do brněnské zoo přes dva tisíce návštěvníků. Chovatelé před nimi naservírovali zvířatům nejvybranější pochoutky. Akce patří k nejoblíbenějším, které zoo pořádá, řekl její mluvčí Pavel Hrazdíra. Dobroty dostali lachtani, medvědi, opice, lamy, velbloudi, a  dravé jihoamerické ryby piraně.

V uplynulých letech mohli lidé krmit zvířata tím, co jim přinesli. Tento zvyk ale zahrada loni zrušila. Zvířata byla totiž přejedená a mnohé lidské pochoutky jim škodily. Zoo proto akci pozměnila. Krmení se koná na Štědrý den u vybraných expozic. Krmí jen chovatelé tím, co zvířatům připraví, ale za účasti veřejnosti.

"Přesto akce neztratila nic na svém kouzlu. Asi největší zájem byl o krmení medvědů a lachtanů," dodal mluvčí. Nejmenší návštěvníci pak mohli nakrmit alespoň zvířata v dětské zoo.  

Reklama

Výběr článků

Načítám