Hlavní obsah

Jestli Ústavní soud zruší pražské volby, město opět povede Bém

Právo, Novinky, jim, koc, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

S návratem Pavla Béma, Milana Richtera, Rudolfa Blažka či Pavla Klegy (všichni ODS) do čela pražské radnice musí Pražané počítat, pokud soud zruší říjnové volby. Podle zákona totiž zaniknou mandáty nově zvolených zastupitelů i jejich funkce a v provizoriu by řídila Prahu rada ve složení před volbami, ovšem bez zastupitelstva. Bémova letní vláda by mohla řídit město nejméně tři měsíce. Její možnosti však budou omezené, jak ilustruje situace v Krupce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý primátor Pavel Bém

Článek

Situaci v případě, že Ústavní soud zpochybní právoplatnost pražských voleb, popisovali již dříve zelení. Právě jejich strana volby v Praze právně napadla, jejich právní závěry potvrzuje i analýza ministerstva vnitra zveřejněná Hospodářskými novinami.

Ústavní soud se bude věcí zabývat 29. 3. Jestliže se rozhodne zrušit usnesení Městského soudu v Praze, který právoplatnost voleb na podzim potvrdil, musí se městský soud případem zabývat znovu, a to s ohledem na právní názor ÚS, tvrdí právní výklad zelených.

„Od okamžiku právní moci usnesení by se mělo za to, že zastupitelé nebyli zvoleni a metropoli by řídil dosavadní primátor a jeho rada, kteří vykonávali mandát do posledních voleb,“ uvádí zelení. Do čela radnice by se tak vrátil Pavel Bém a celá jeho rada, od níž se současné vedení radnice snaží odstřihnout.

Nynější poslanec ODS Pavel Bém v úterý na dotaz Práva potvrdil, že v případě zrušení pražských voleb by se do čela magistrátu vrátil: „Ano, tak zní zákon. Je to to poslední, co bych si nicméně přál. Je zde nové politické vedení Prahy, které nese plnou odpovědnost za kroky posledních téměř šesti měsíců, a nedovedu si představit, že tyto kroky se dnes stanou právně neplatné. Kdo ponese zodpovědnost za případné škody, včetně těch finančních? Ústavní soud?“ uvedl Bém.

Zůstanou svatby v platnosti?

Mandáty zastupitelů i jejich funkce by sice zanikly, podle zelených by ale veškerá jejich rozhodnutí zůstala v platnosti, neboť byla učiněna ve víře v jejich zákonnost. Podle HN však nemohou být zpochybněny pouze uzavřené smlouvy, všechny ostatní úkony včetně sňatků ano. Jestli bude zohledněna víra v zákonnost, rozhodne až soud.

Jestliže by mělo dojít na nové volby, bylo by na ministru vnitra, nikoli na prezidentovi, který termín ustanoví. Od usnesení soudu bude mít třicet dnů na vyhlášení nových voleb, přičemž se pak mohou konat nejdříve za dalších 90 dnů. „Pokud například usnesení Městského soudu bude vydáno 20. dubna, musí ministr vyhlásit volby do 20. května 2011 a volby se mohou konat nejdříve 18. srpna 2011,“ uvádí zpráva zelených. Podle ní se musí volby konat v jednom dni mezi 7:00 a 22:00.

Případ se vrátí do Prahy i v čase

Podle Hospodářských novin někteří odborníci pochybují o správnosti postupu, v jehož rámci by se měli vrátit na svá místa radní, kteří už se dávno věnují jiným věcem. „Ti bývalí zastupitelé už dávno nejsou zastupiteli ani členy rady, mají úplně jiné životy. Představa, že se mávnutím kouzelného proutku vrátíme o půl nebo o tři čtvrtě roku zpátky, mi přijde velmi zvláštní,“ citoval list tajemníka senátní komise pro Ústavu ČR Jana Kyselu z PF UK.

Podle zelených se ale právě tato představa nejvíce blíží právnímu výkladu. „Po novém rozhodnutí Městského soudu se město ocitne právně ve stejné situaci, jako kdyby takto soud rozhodl již na podzim. Doba, kdy tak učiní, nehraje roli v právních následcích,“ uvedl mluvčí SZ Tomáš Průša.

Paralyzovaná Krupka

Zkušenost s návratem staré garnitury ostatně nyní zažívají v Krupce, kde byly zrušeny volby minulý týden. Na termín voleb nyní netrpělivě čeká celé město, po nich totiž skončí politické provizorium, které od podzimu chod radnice paralyzuje. Staronoví radní nemohou učinit důležitá rozhodnutí bez řádně fungujícího zastupitelstva. Bez něj řada věcí stojí a radnice přichází o velké peníze.

Například kvůli nepřijetí vyhlášky o výherních automatech přišla podle tajemníka městského úřadu Františka Růžičky Krupka o zhruba 1,5 miliónu korun. Celkovou ztrátu odhaduje na tři milióny. „Investice stojí, může se jen dodělávat to, co bylo smluvně podepsáno už loni. Navíc nemůžeme žádat o dotace,“ uvedl Růžička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám