Hlavní obsah

Ještě jim nebylo ani 15 let, ale už mají našlápnuto na světovou scénu

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

I přes všechny nepříjemnosti spojené s koronavirem se konal již tradiční 22. ročník soutěže Zlatý oříšek, kde soutěží nejtalentovanější děti z České republiky. Například teprve dvanáctiletý houslista Richard Kollert si už zahrál s Moskevským filharmonickým orchestrem. Zahrál i pro kameru Novinek.

Ještě jim nebylo ani 15 let, ale už mají našlápnuto na světovou scénuVideo: Novinky

 
Článek

Poslední ročník již tradičního Zlatého oříšku provázely nepříjemnosti okolo koronavirových opatření. Pořadatelé se s nimi přesto vyrovnali a i tento ročník se mohl odehrát.

„My jsme především vůbec rádi, že se Zlatý oříšek podařilo zrealizovat, a to především díky našim partnerům, díky kterým jsme taky vymysleli určitý koncept, jak celou soutěž pojmout, tak abychom dodrželi veškerá bezpečnostní opatření, takže především jim patří dík za to, že jsme i v této nelehké době byli schopni podpořit nejtalentovanější děti České republiky a zrealizovat již 22. ročník,“ popisuje Kotmel Jiří, předseda nadačního fondu Zlatý oříšek.

Bývalou samoobsluhu oživí současné umění

Kultura

Do tohoto ročníku se přihlásilo 150 dětí, porota vybrala 21 finalistů. Z těch nejlepších pak vybrali 7 vítězů, kterým předali cenu Zlatý oříšek a s ním spojenou finanční odměnu 20 tisíc korun.

Houslový virtuóz

Jedním z vítězů je brzy třináctiletý Richard Kollert, který se houslím věnuje od pěti let. Zálibu v nich našel sám, poté co se u jeho profesora začal učit bratr. V budoucnu by chtěl být profesionálním houslistu.

Foto: Novinky

Zlatý oříšek podporuje nadané děti už 22 let.

S hraním na housle měl už mnoho úspěchů. „Třeba druhá cena na mezinárodní televizní soutěži Louskáček, hrál jsem v Japonsku ve velkém sále v Macumotě a spoustu jiných úspěchů,“ popisuje Richard.

Aby byl opravdu dobrý, musí hodně cvičit každý den. „Sedmkrát týdně. Když to není před důležitým koncertem nebo soutěží, tak to je maximálně šest hodin, a když to je před důležitým koncertem, tak to je klidně osm hodin,“ shrnuje Richard.

Odměnu by chtěl mladý houslista použít na další zdokonalení své hry.

Fürstová chtěla podtrhnout Erbenův talent

Kultura

Primabalerína

Další z výherkyň je čtrnáctiletá baletka Andrea Šrámková, která se baletu věnuje už od 5 let a kterou k němu přivedla maminka. Chtěla by se mu v budoucnu věnovat i profesionálně. „Teď si nejvíce vážím, že jsem získala čtyři zlaté medaile na celosvětové soutěži v Chorvatsku, která se přirovnává ve sportech k mistrovství světa,“ zmiňuje svůj největší úspěch Andrea.

Tisková konference vlády k návratu dětí do škol

Domácí

Nepříjemné je, že se kvůli koronaviru hodně omezily tréninky. „Teď je to těžké, teď se mi tréninky trochu povolily a mám už trénink jenom třikrát týdně, ale jindy to bylo čtyřikrát, někdy i každý den,“ shrnuje Andrea.

Výhru plánuje použít k baletu. „Do budoucnosti bych se ráda věnovala baletu a použila cenu Zlatý oříšek třeba na nové dresy a kostýmy. A také na cestování do Anglie, na baletní školu,“ popisuje Andrea.

Foto: archiv Zlatý oříšek

Andrea vyhrála Zlatý oříšek díky skvělému baletu.

S vítězstvím je pak kromě odměny spojeno i mnoho dalších věcí. „Znamená to spoustu dalších věcí, především se snažíme dětem umožnit kontakt s profesionály v jejich oborech, snažíme se rozšiřovat jejich mediální dovednosti, snažíme se je finančně, všemožně materiálně podporovat,“ shrnuje Kotmel.

Vítězové

JménoVěkOborMěsto
Lubbadová Nora11 letHra na klavírPraha
Kollert Richard12 letHra na houslePraha
Mach Daniel12 letDálkové plaváníKolín
Marek Vítězslav12 letMotokrosPardubice
Tým Voja: Vojtěch Dvořák a Jan Vávra13,5 letVesmír a kosmonautikaRoudnice nad Labem
Šrámková Andrea14 letBaletHradec Králové
Klub Mladých Debrujárů při Gymnáziu Stříbro13 letVědaStříbro- Plzeňský kraj

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám