Hlavní obsah

Bývalou samoobsluhu oživí současné umění

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Výlohy někdejší prodejny spotřebního družstva Včela na pražském sídlišti Ďáblice ozdobí díla současných výtvarníků. Program nové galerie ve veřejném prostoru Vitríny Frýdlantská zahájila výstava fotografa Štěpána Jílka.

Foto: Petra Widžová

Budova bývalé prodejny Včela ve Frýdlantské ulici v Praze 8.

Článek

„Vzhledem k aktuální uzavírce galerií jsou výlohy ideální výstavní formou,“ řekla Právu kurátorka a spoluzakladatelka projektu Vitríny Frýdlantská Petra Widžová. Leitmotivem letošního roku, během něhož chystají s kurátorkou Josefínou Frýbovou nabídnout postupně šest výstav, je Prázdné místo.

„V názvu jsme se inspirovaly osudem opuštěné budovy na kraji sídliště, v níž ještě pár let nazpět částečně obchody fungovaly. Zajímá nás problematika dočasných kulturních provozů a využívání těchto míst,“ vysvětlila Widžová.

Po přehlídce tří snímků Štěpána Jílka, jenž se zabývá melancholickou fotografií a v cyklu pojmenovaném Mimo sezónu ukazuje prázdnotu rekreačních středisek na rodné Vysočině, budou následovat výstava fotografky Terezy Bonaventurové nebo malíře Jakuba Janovského.

Jakmile to vládní opatření dovolí, uskuteční se také doprovodný program. Kurátorky doufají v termíny v létě nebo na podzim.

„Uvažujeme o fotografických vycházkách či debatách s umělci. Rádi bychom více pracovali s veřejným prostorem a zorganizovali performance. Chceme navázat spolupráci s uměleckou skupinou Ládví, která v této lokalitě v minulosti realizovala intervence,“ dodala Widžová.

Vitríny nové galerii poskytuje spolkový prostor Úl spolupracující se sdružením Alternativa II. Ve zchátralém objektu, který nyní Úl spravuje, hodlá v budoucnu otevřít kavárnu, bar, galerii, coworkingový prostor, divadelní a přednáškový sál a otevřené dílny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám