Hlavní obsah

Jelení příkop je opět otevřen pro veřejnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jelení příkop na Pražském hradě je od čtvrtečního dopoledne otevřen pro veřejnost. Původně prezidentská kancelář avizovala, že k otevření dojde až příští rok na jaře. Jelení příkop byl několik let uzavřen kvůli stavebním úpravám a bezpečnostní situaci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jelení příkop na Pražském hradě.

Článek

„Od čtvrtka dne 15. prosince 2022 bude Jelení příkop otevřen každý den od 10:00 hodin do soumraku,“ oznámila ve čtvrtek dopoledne prezidentská kancelář.

Lidé se do Jeleního příkopu dostanou od Pacassiho brány. Bude rovněž možno projít chodníkem k medvědinci.

„Vstupy z Klárova, od Belvederu a z ul. U Brusnice budou otevřeny podle počasí – za sněhové pokrývky nikoliv. Otevřen bude průchod valem Prašného mostu, zde ale nutno počítat kvůli stavebním pracím s krátkodobými omezeními,“ uvedla kancelář, která zároveň potenciální návštěvníky upozornila na rizika zimního terénu a na skutečnost, že údržba cest bude v zimních měsících „pouze základní“.

Hrad chce po letech skoncovat s bariérami

Domácí

Letos byl Jelení příkop mimořádně otevřen během jednoho říjnového víkendu.

Prezidentská kancelář se několik měsíců před koncem druhého mandátu prezidenta Miloše Zemana začala zasazovat o opětovné otevření Pražského hradu. Vstup do areálu, který je svou rozlohou svébytnou městskou čtvrtí, byl omezen v souvislosti se zhoršenou bezpečnostní situací.

Plošné bezpečnostní prohlídky byly v areálu Hradu oficiálně zavedeny v reakci na teroristické útoky v Evropě v roce 2016. Hrad ale o jejich potřebě hovořil již v roce 2015 po akci skupiny Ztohoven, která na střeše paláce vyvěsila obří rudé trenýrky. Mluvčí prezidenta to tehdy označil za „akci extremistů“.

Loni byly plošné prohlídky krátce zrušeny, ale záhy policie přistoupila k jejich obnovení. A zatímco v minulosti Hrad, který stál u jejich vzniku, kontroly dlouhodobě obhajoval, v posledních týdnech se staví proti nim a označuje je za neopodstatněné.

Návštěvníci Pražského hradu se mohou těšit na sváteční Zlaté Vánoce

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám