Hlavní obsah

Je to ponaučení, přiznal Stropnický po schůzce se Sobotkou

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr obrany Martin Stropnický chápe celou aféru ohledně výroku na adresu případného umístění vojsk NATO na českém území jako ponaučení. A to prý hlavně vzhledem k tomu, jak byla podle něj překroucena věta, již pronesl. Řekl to novinářům poté, co se na toto téma bavil s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Článek

„Je to ponaučení. Nepůjdu stát frontu do mrazů k hradu do Canossy (metafora pro pokoru a prosbu o milost, pozn. red.), ale vzhledem k tomu, že už teď vím, čeho jsou někteří schopni ve fabulaci nebo manipulaci s tou větou, tak se podle toho určitě zařídím,“ řekl Stropnický po čtvrthodinovém setkání se Sobotkou.

Stále trvá na tom, že agentura Reuters, pro kterou pronesl slova o vojácích NATO, jeho výpověď překroutila. Měl prý na mysli slova o stálém působení vojsk NATO v ČR. „Považuji to za hrubou manipulaci i poškození našeho jména v zahraničí tím novinářem,“ prohlásil.

Rozhovor agentury Reuters s ministrem Martinem StropnickýmVideo: Ministerstvo obrany ČR

Sobotkovi prý zopakoval stanovisko, které ve středu dopoledne přijala Sněmovna jako své usnesení a v kterém se deklaruje ochota zhostit se závazků vyplývajících z členství v Severoatlantické alianci. [celá zpráva]

Rozmístění vojsk v ČR není na pořadu dne

Přiznal však, že nebylo na místě vůbec se bavit o případném rozmístění vojsk NATO v České republice. „Nebylo úplně předmětné bavit se o rozmístění vojsk, protože skutečně v této fázi vůbec nejsme, jsme spíš ve fázi, kdy bychom měli – a to taky uděláme – být k dispozici státům, které tu naléhavější potřebu mají. To je zhruba všechno,“ komentoval setkání s premiérem.

Přitom odmítl, že by ho Sobotka nějakým způsobem káral, šlo prý o rovnocenné jednání. „Mluvili jsme o tom jako partneři, ne jako profesor a žák. Necítím se být žákem, nejsem bůhvíjak namyšlený, myslím si, že mám nějakou pokoru k té funkci, ale zároveň si za tím svým stojím,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám