Hlavní obsah

Je mi Fischera docela líto, komentoval svého nástupce Kalousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odstupující ministr financí Miroslav Kalousek uvedl na adresu svého nástupce Jana Fischera, že je mu jej líto. Uvedl to poté, co v pondělí designovaný premiér Jiří Rusnok oznámil, že Fischer bude ministrem financí a vicepremiérem jeho úřednické vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09) na pondělní tiskové konferenci

Článek

"Cesta od favorita prezidentské volby až po pokusného králíka v Zemanově experimentu musí být velmi hořký lidský příběh. Ale pravděpodobně typický pro bývalého normalizačního kariéristu," prohlásil Kalousek.

Fischer působil od roku 1974 ve statistickém úřadu, kterému později i šéfoval. V 80. letech byl řadovým členem KSČ, což se hojně probíralo právě při uplynulých prezidentských volbách, v nichž se Fischer ucházel o post hlavy státu.

Rusnok v pondělí uvedl, že společně s Fischerem vytvoří tandem, který se bude starat o to, aby hospodaření s veřejnými financemi bylo prioritou jeho vlády. Fischer se rozhodl přijmout post ministra financí po sérii debat s Rusnokem.

Tento post zůstával jako jediný v Rusnokově vládě i po víkendu neobsazen. Právě funkce ministra financí se v úřednickém kabinetu jeví jako velmi složitá. Bude mít za úkol zejména prosadit rozpočet na rok 2014, ovšem za situace, kdy většina ve Sněmovně úřednickou vládu Jiřího Rusnoka odmítá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám