Hlavní obsah

Fischer bude ministrem financí. Rusnokova vláda je kompletní

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Bývalý předseda úřednické vlády a nedávný kandidát v přímé volbě prezidenta Jan Fischer bude ministrem financí a místopředsedou kabinetu Jiřího Rusnoka. Informovali o tom v pondělí po společném jednání v Kramářově vile.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Designovaný premiér Jiří Rusnok a Jan Fischer po jednání o složení vlády v Kramářově vile.

Článek

„Vytvoříme určitý tandem ministr financí–premiér, který se bude starat o to, aby hospodaření veřejných financí za účinkování této vlády bylo pod maximální kontrolou a aby bylo skutečnou prioritou této vlády,“ prohlásil po jednání Rusnok.

Uvedl, že se těší na jednání s Fischerem. „Vždycky jsem na něm oceňoval profesionalitu a zejména jeho řídící, ale i lidské vlastnosti,” řekl.

Fischer chce obnovit hospodářský růst

„Priority vidíme oba v tom, že tato země potřebuje obnovit hospodářský růst,” řekl po jednání Fischer. Označení „vláda rozpočtové odpovědnosti” mu zní jako klišé, podotknul.

Rusnokova vláda má být podle Fischera vládou, která „dobře poslouží občanům této země”. „Nic víc a nic míň,” řekl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer přijíždí do Kramářovy vily na jednání s Jiřím Rusnokem.

K poznámkám o tom, že by na jmenování mohl mít vliv i fakt, že před druhým kolem prezidentských voleb podpořil Miloše Zemana, uvedl: „Nejsem ve vládě jako exponent nebo prodloužená ruka prezidenta Zemana.”

Podotknul, že prezidentská kampaň je pro něj uzavřenou záležitostí. Souboj se Zemanem považuje za korektní.

Splácení svých dluhů za prezidentskou kampaň – ještě na konci června dlužil zhruba pět miliónů korun – prý kvůli postu ministra financí záměrně uspíšil, považuje to za otázku několika hodin, maximálně dní. „Nedlužím ani korunu žádnému z daňových poplatníků,” zdůraznil.

Vláda je kompletní

Premiérovi se podařilo v minulých dnech sehnat všechny budoucí ministry kromě šéfa resortu financí. Oslovení kandidáti o tento post nejevili zájem. Právě funkce ministra financí se v úřednickém kabinetu jeví jako velmi složitá. Bude mít za úkol zejména prosadit rozpočet na rok 2014, ovšem za situace, kdy většina ve Sněmovně úřednickou vládu Jiřího Rusnoka odmítá.

Kromě Fischera bude dalším vicepremiérem Rusnokova kabinetu ministr vnitra Martin Pecina. Zeman by měl vládu jmenovat ve středu.

Fischer byl premiérem od dubna 2009 do července 2010. Jeho vláda se těšila velké oblibě. Tu se v roce 2013 pokusil využít v prezidentských volbách, v nichž ale nakonec navzdory průzkumům propadl a skončil s několikamiliónovými dluhy za kampaň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám