Hlavní obsah

Jde o skutky, ne o datum, Lessyho stíhání může podle právníků pokračovat

Právo, Jakub Troníček

Trestní stíhání sesazeného policejního prezidenta Petra Lessyho by mělo pokračovat i poté, co by ex-šéf policie prokázal, že v den zmiňovaný v textu obvinění byl ve skutečnosti 400 kilometrů od místa činu. Shodují se na tom renomovaní právníci, které Právo oslovilo. Skutky, které klade Lessymu za vinu, totiž inspekce podle všeho popsala správně, ale spletla se o den v určení času, kdy k nim mělo dojít.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

„Nemělo by se to samozřejmě stávat, ale domnívám se, že to by na stíhání nemělo mít zásadní vliv,“ řekl Právu např. advokát Josef Lžičař s tím, že chyba v datu se může opravit. „Je možné to udělat v průběhu řízení nebo zkrátka zrušit usnesení o zahájení stíhání a zároveň sdělit obvinění nové, které bude mít již opravené datum,“ popsal možný postup Lžičař.

Podobně se vyjádřil i právník Jaroslav Ortman. Podle něj je klíčové, zda zůstane stejný popis skutku. „Pokud ano, tak by se to mělo pouze opravit,“ řekl Ortman.

Inspekce Lessyho stíhá za trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy, za což mu u soudu hrozí až tři roky vězení. Své pravomoci měl zneužít tím, že vynesl do médií citlivé materiály ze spisu a pomluvu pak měl spáchat v následném rozhovoru pro Právo.

Ministr vnitra Jan Kubice Lessyho odvolal minulý týden krátce poté, co si prezident převzal obvinění. Lessy stíhání považuje za účelové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám