Hlavní obsah

Jarní výlovy opozdila zima a povodně

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

POHOŘELICE/SEDLEC

S více než třítýdenním zpožděním se pustili pracovníci společnosti Rybníkářství Pohořelice do jarních výlovů. Spolu s nimi začalo vyčíslování škod po letošní povodni. Budou asi v řádu miliónů korun.

Článek

Výlovy se vinou dlouhé zimy a povodní posunuly už do doby výtěrů, což je další komplikací. Ve středu lovili pracovníci společnosti rybník Nový na pomezí sedleckého a mikulovského katastru na okrese Břeclav.

"Zpozdila nás zima, pak jsme museli přepouštět vodu. Naštěstí alespoň Nesyt byl po výlovu, tak jsme vodu zadržovali. Zachytili jsme tam asi tři miliony kubíků vody. Až minulý týden z něj začala téct voda do Včelínku a dalších rybníků," řekl vedoucí hlohoveckého střediska společnosti Jaromír Navrátil.

Z rybníka lovili především rybí násadu, dvou až tříleté kapry, amury a tolstolobiky, také menší množství dravých ryb. Poputují do dalších rybníků společnosti a z nemalé části budou muset nahradit ztráty, vzniklé povodněmi. "Na rozdíl od dalších středisek to naše vyvázlo ještě relativně dobře," řekl Navrátil.

Ryby trpí i kvůli bobrům a ptákům

Ztráty jsou i na rybí násadě, zejména malých candátech, pro které zkalená voda znamená akutní hrozbu zadušení. Další škody jsou na hrázích, zavinila je voda i řádění bobrů. Pojišťovny hráze odmítají pojistit a tak se na opravy rybníkáři neobejdou bez pomoci státu. Kromě toho příval vody znamená zanesení nádrží a další snížení jejich retenčních schopností. Aby mohly být rybníky znovu zásobárnou vody či protipovodňovým prvkem, bude nutné odtěžení bahna.

Obvyklým problémem jsou pro rybáře útoky po zimě obzvláště vyhladovělých ptáků. V čele žebříčku útočníků jsou tradičně přemnožení, leč chránění kormoráni. "V pondělí 10. dubna jsme z kraje dostali souhlas s odstřelem kormoránů. Směli jsme je střílet právě do 10. dubna. To je neuvěřitelné. Povolení, které nám dali, vypršelo ještě předtím, než nabylo právní moci," nechápe postup úřadu Jelínek. Kormoráni atakují rybníky a ženou po zimě zesláblé ryby na mělčiny, kde je další ptáci, včetně neméně vyhládlých volavek, plení. To je další rána pro hospodaření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám