Hlavní obsah

Janouškovo konto ve Švýcarsku je prý odblokované

Právo, Radka Kovářová, Radim Vaculík

Švýcarské konto přítele pražského primátora Pavla Béma (ODS), lobbisty Romana Janouška, které tamní prokuratura zmrazila kvůli podezření z praní špinavých peněz, je prý už od letošního jara odblokované.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Článek

Švýcaři totiž požádali českou stranu o pomoc při pátrání po jejich původu, ale Janoušek se to prý dozvěděl od českých vyšetřovatelů jako jeden z prvních. V reakci na to prý Švýcaři konto odblokovali, uvedly v pátek Lidové noviny. Ověřit informací není možné, ale jiné zdroje ji zpochybňují. Konto v ženevské Kredietbank bylo napsané na panamskou firmu Botanic Finance a Janoušek měl mít k němu podpisové právo.

Žalobkyně: V kauze MUS nefiguruje

Sám Janoušek, označovaný za šedou eminenci magistrátu, se novinářům vyhýbá. V médiích se objevují informace, že podezřelé peníze se mohou týkat divoké privatizace Mostecké uhelné (MUS), o kterou se švýcarská strana kvůli vysokým částkám na švýcarských kontech také zajímá.

Státní zástupkyně, která má případ na starosti, však tvrdí, že to není pravda. „Je to nesmysl. To, co se nyní objevilo v souvislosti s panem Janouškem v médiích, a případ Mostecké uhelné jsou dvě naprosto odlišné kauzy a nemají spolu nic společného. Jméno pana Janouška kauzou MUS vůbec neprochází,“ řekla v pátek Právu Lenka Bradáčová z ústeckého krajského státního zastupitelství.

Podle mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Ireny Válové chtěli Švýcaři vědět, jestli je Roman Janoušek v Česku stíhaný nebo je součástí nějakého trestního řízení.

Podle informací Práva byla odpověď české strany Švýcarům jednoznačná: Janoušek není v ČR v žádné kauze obviněn a není proti němu vedeno ani žádné další trestní řízení.

Pohledávky po zemědělcích

MF Dnes včera napsala, že policie se na Janouška zaměřila kvůli jeho angažmá v prodeji pohledávek Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, který spadá pod ministerstvo zemědělství.

Fond podle deníku chystá prodej pohledávek za 12 miliard korun a policie se prý domnívá, že akce je připravovaná tak, aby při ní stát přišel o peníze. O Janouška se má kvůli tomu od loňského dubna zajímat speciální policejní tým Les. Policie k těmto informacím mlčí, stejně jako k otázkám, zda a proč se Janouškem zabývá.

Tajemník představenstva fondu Vladimír Suchý však včera Právu vysvětlil, že v minulosti se skutečně připravoval prodej balíku pohledávek zemědělců, které na fond přešly mj. z bývalé České konsolidační agentury, ale výběrové řízení nakonec bylo kvůli nízké nabídce zájemců zrušeno.

Navíc upozornil, že fond nemá pohledávky za 12 miliard korun, ale jen za necelých 1,6 miliardy. Celková hodnota majetku fondu je navíc asi šest miliard. Tehdy se podle Suchého nabízel k odkoupení balík pohledávek v celkové hodnotě 1,2 miliardy korun.

„Šlo o klasické výběrové řízení, které jsme zadávali v roce 2007. V lednu nebo v únoru 2008 však představenstvo fondu výběrové řízení zrušilo, protože nejvyšší nabídnutá cena nedosahovala ani 50 procent tržního ohodnocení ze znaleckého posudku,“ uvedl Suchý. „Od té doby se nechystáme prodat žádnou pohledávku,“ podotkl.

Že by měl Roman Janoušek tehdy na řízení vliv, odmítl. „Nevím vůbec, o koho jde. V životě jsem ho neviděl,“ prohlásil včera Suchý, který pro fond podle svých slov pracuje poslední dva roky. Ani policie se prý na fond v minulosti kvůli tomu neobrátila. Podle Válové policie ani státní zastupitelství nevede v této věci žádný trestní spis.

Budějovické výstaviště?

Tým Les se má zabývat rolí Janouška i při prodeji výstaviště v Českých Budějovicích, kde se každoročně koná například Země živitelka, a při chystaném prodeji Letiště Praha.

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond je přitom většinovým majitelem společnosti Výstaviště České Budějovice a skutečně uvažuje o prodeji svých víc než 80 procent akcií.

Jak Právu vysvětlil Suchý, který je zároveň členem představenstva této společnosti, v současné době se zpracovává znalecký posudek na hodnotu akcií.

Teprve pak se podle něj vyhlásí veřejné výběrové řízení, jehož kritériem bude nejvyšší nabídnutá cena.

Podle informací médií se Janoušek občas scházel s tehdejším ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem (ODS). Ten je nyní na dovolené a nebere telefony.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám