Hlavní obsah

Jandákova politická kometa září, je populárnější než Paroubek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za 100 dnů ve funkci ministra kultury stačil známý herec Vítězslav Jandák přesvědčit občany, aby jej hodnotili jako druhého nejoblíbenějšího politika po prezidentovi Václavu Klausovi. Jandák zatím neměl čas na zásadní změny v oblasti kultury, veřejnost si však získal sliby podpory památek či prosazováním zachování otáčivého hlediště v areálu českokrumlovského zámku.

Článek

Jandák dokonce v posledních průzkumech veřejného mínění předčil i svého nadřízeného, předsedu vlády Jiřího Paroubka (ČSSD). Ten je s Jandákovým ministerským působením spokojen, označil jej za "talenta české politiky". [celá zpráva]

Jandák se kromě úsilí o zachování točny v Českém Krumlově zasazoval také o 400 miliónů ročně pro českou kinematografii, bojoval tak za předlohu svého zesnulého předchůdce Pavla Dostála. Společně s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou Jandák neváhal osobně navštívit ruinu hradu Pernštejn, jenž letos v dubnu vyhořel. Vláda slíbila mimořádnou dotaci na jeho rekonstrukci. [celá zpráva]

Jandák je vstřícnější k církvím

Při nástupu na ministerstvo kultury Jandák tvrdil, že jeho prioritou bude na rozdíl od Dostála spolupráce státu a církví. Sešel se kardinálem Miloslavem Vlkem a začátkem října vyhlásil, že nejpozději do dvou měsíců chce zahájit jednání s církvemi. Každá církev by si přitom měla vybrat pro jednání s vládním týmem pět zástupců, kteří by ji zastupovali.

V souvislosti s Jandákovou kritikou vztahu státu a církví se spekulovalo o odvolání ředitelky církevního odboru Jany Řepové.  Ta je trnem v oku katolické církvi. Zatím ale zůstává ve své funkci.

Jandák se však zapsal do myslí voličů i údajným návrhem na přidělení dvoumiliónové dotace na zlínský filmový festival, jehož byl dlouholetým šéfem. Ministr však přidělení peněz ze státního rozpočtu pro filmovou přehlídku pro mladé diváky popřel. 

Jandák si také razantně počíná na ministerstvu kultury. Šéf resortu nejprve zrušil pozici tiskového mluvčího, poté si nechal udělat personální audit. Podle výsledků auditu se zdá, že Jandák hodlá pustit ministerstvu kultury žilou a někteří úředníci se budou poroučet.

Jandák se zapojí i do předvolební kampaně

Nestraník Jandák, jenž v devadesátých letech působil ve více politických stranách, se už přizpůsobil i politické realitě. Jandák usiluje o post volebního lídra ČSSD v Jihočeském kraji, zatím jako nestraník.

Muž, kterého si čeští diváci pamatují mj. jako svůdníka Jožina ze seriálu Velké sedlo, se tak stal novou výraznou postavou kabinetu.

Anketa

Jste spokojeni s působením ministra kultury Vítězslava Jandáka?
ano
64,4 %
ne
35,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1030 čtenářů.

Reklama

Související články

Jandák chce mít točnu v Krumlově

Pokud se České Budějovice a Český Krumlov domluví, zůstane otáčivé hlediště v zámecké zahradě. Zásadní krok ve sporu o dalším osudu unikátního otáčivého...

Výběr článků

Načítám