Hlavní obsah

Jandák uvažuje o památkářské policii

Právo, zaj, teč
PRAHA

Zvýšením pokut a zřízením represivního orgánu památkářů chce zabránit ministr kultury Vítězslav Jandák nepovoleným stavbám v památkových zónách, proti nimž jsou čeští úředníci téměř bezmocní. Pomoci může nový zákon o památkách nebo novela. Ministr uvažuje také o zřízení stavební památkářské policie.

Článek

Pokud majitelé začnou stavět bez svolení stavebního úřadu a památkářů, hrozí jim sice pokuty, jenže velice nízké. Fyzické osoby zaplatí nanejvýš deset tisíc korun památkářům a pětadvacet tisíc stavebnímu úřadu. Škody, které na historickém objektu způsobí, jsou ale mnohonásobně vyšší, a navíc většinou nenapravitelné.

"Jestliže někdo investuje do domu milióny korun, tak se takovým pokutám jen vysměje. A tak hledáme způsob, jak pomoci památkářům, aby platilo, co řeknou. Musí se přizpůsobit legislativa - buď to vyřeší nový památkový zákon, nebo jeho novela," řekl Jandák Právu.

Jednou z možností, o nichž uvažuje, je zřízení tzv. stavební policie, kterou využívají v Německu. "Abychom se dozvěděli víc o tom, jak funguje a jaké má kompetence, požádali jsme německou ambasádu o podrobnější informace. Zároveň zjišťujeme, jak tenhle problém řeší v dalších zemích," dodal.

Stavět načerno se stále vyplatí

Konkrétním příkladem přehlížení zákona je například rekonstrukce jednoho z domů v pražské památkové zóně na Malé Straně. I zde vyvázne majitel zřejmě s minimální pokutou, přestože zásah na objektu, jenž byl dostavěn v 19. století v klasicistním stylu, označil šéf magistrátních památkářů Jan Kněžínek za brutální. "Z hlediska památkové péče je to zcela proti všemu myslitelnému," řekl Právu.

Podél fasády domu, jehož dvorní část je dokonce barokního původu, vedou podle památkáře načerno postavené masivní trubky vzduchotechniky, a to z restaurace, která je stavěna bez patřičných povolení.

"Už 16. ledna jsme žádali majitele, aby stavbu zastavil. Dopis jsme zároveň poslali na stavební úřad Prahy 1," uvedl. Úřad podle něj ihned zahájil správní řízení o odstranění stavby. Kněžínek konstatoval, že největším problémem je právě vzduchotechnika, v restauraci prý vyrostly pouze sádrokartonové příčky. Pokud bude černá stavba odstraněna, mohou památkáři fyzické osobě udělit sankci pouhých deset tisíc korun.

Na rozdíl od památkářů je ale radnice klidná. "Nelíbí se mi to, ale podobné stavby se stavějí všude," poznamenal starosta Prahy 1 Vladimír Vihan (ODS).

Reklama

Související témata:

Související články

Šéfem památkářů se stal Tomáš Hájek

Bývalý poradce ministerstva životního prostředí Tomáš Hájek (ČSSD) se stal rozhodnutím ministra kultury Vítězslava Jandáka ředitelem Národního památkového...

Výběr článků

Načítám