Hlavní obsah

Jandák: Neměl jsem důvod pražské kasíno prověřovat

– PRAHA
Právo,

Už třetí den ve funkci ministra kultury čelí Vítězslav Jandák nařčení, že nadace Lvíče, v níž byl předsedou správní rady a později členem rady, před lety dostávala peníze z pražského kasína Royal, které patřilo podezřelé izraelské rodině, údajně mafiánské.

Článek

"Věděl jsem, že kasína mají zákonnou povinnost odvádět část zisku na veřejně prospěšné účely a neměl jsem možnost a popravdě ani mně známý důvod kasino Royal jakkoli prověřovat," argumentoval včera na dotaz Práva ministr.

Podle něj vycházel mj. z faktu, že ministerstvo financí hlídá dodržování příslušných zákonů o provozování hazardních her. "Předpokládal jsem také, že pokud by bylo něco v činnosti kasína Royal nelegálního - prostě cokoli nebylo pořádku - konala by i Policie ČR, případně další státní bezpečnostní složky," zdůraznil.

Nadace udělala pro děti řadu projektů

V nadaci Lvíče se angažoval z důvodu pomoci dětem, což se podle něj dělo, neboť například postavili basketbalové hřiště pro astmatické děti ve speleoterapeutické léčebně v Ostrově téměř za půl miliónu korun.

"Navázali jsme spolupráci se zvláštní školou a pomocnou školou Lužiny v Praze, pro které jsme koupili různé pomůcky a keramickou pec. Také si vzpomínám, že jsme kupovali hudební nástroje dětem v pěstounské péči," dodal ministr. Podle výpisu z obchodního rejstříku do loňska působila ve správní radě nadace, stejně jako Jandák, i herečka a ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová.

Rozruch kolem kasina Royal vypukl poté, co byl před třemi lety v Praze zabit Izraelec Felix Abutbul a loni před kasínem vybuchl granát, jehož střepiny vážně zranily 18 lidí, především zahraniční turisty. Cílem atentátníka měl být provozovatel kasína, Abutbulův syn Assaf. V pozadí mohlo být vyřizování účtů mezi mafiánskými klany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám