Hlavní obsah

Jančura dal Babišovi košem. Na hejtmana nechce

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V krajských volbách 2016 svede podle všeho hlavní souboj ČSSD s hnutím ANO. Obě strany také začaly jako první shánět lídry pro boj o hejtmanská křesla. Zatímco ČSSD většinou vsadí na známé tváře z jedenáctky svých současných hejtmanů, Andrej Babiš se chystá zopakovat svůj recept z předchozích voleb a získat uznávané osobnosti z byznysu. Ne vždy mu to však vychází.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radim Jančura

Článek

Nabídku kandidovat na hejtmana Jihomoravského kraje dostal podle informací Práva přímo od Andreje Babiše majitel Student Agency Radim Jančura, ale odmítl ji.

„Do politiky půjdu, až když mi bude třeba šedesát. Do té doby musím pracovat,“ řekl Právu třiačtyřicetiletý Jančura.

Bříza proti Zimolovi?

Hnutí hledá silný kalibr, který by porazil hejtmana Michala Haška (ČSSD). Ten se sice u vedení soc. dem. kvůli účasti na lánské schůzce odepsal, ale v kraji, kde se opevnil, nejspíš bude znovu kandidovat.

Porazit nynějšího hejtmana si klade za cíl také ANO v jižních Čechách. Pomoci jim k tomu má generální ředitel Koh-i-nooru, Podnikatel roku 2014 a miliardář Vlastislav Bříza (69).

I když se informace o tom, že Babišovi na nabídku kývl, donesla z kraje do Prahy, Bříza informaci Právu nechtěl potvrdit. „Zásadně nekomentuji politické spekulace. K ekonomickým problémům této země se vyjádřím rád,“ vzkázal po svém mluvčím Právu.

Bříza, který do řízení svého byznysu zapojil například i své syny, by byl soupeřem hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD). Ten sice svou vůli obhájit post ještě nezveřejnil, v sociální demokracii s takovým postupem však prakticky počítají.

Nabídku má i rektor

Dalším jménem, o kterém se spekuluje, že ponese v nastávajících krajských volbách vlajku hnutí ANO, je i rektor Vysoké školy báňské Ivo Vondrák, který má být lídrem voleb v Moravskoslezském kraji.

„Mohu potvrdit, že jsem tuto nabídku dostal. Pravdou je, že rozvoj regionu vnímám jako prioritu a rozvojem univerzity se k němu snažím maximálně přispět,“ napsal Právu Vondrák.

„Jsem ale proti kumulaci funkcí, proto musím tuto nabídku pečlivě zvážit z pohledu svých povinností a závazků vůči naší univerzitě. Konečné rozhodnutí, zda budu kandidovat za hnutí, jsem tedy ještě neučinil a jakékoli spekulace na toto téma jsou zatím předčasné,“ dodal.

ČSSD nemá zcela jasno, kdo ji bude hájit. Nyní zde hejtmanství řídí Miroslav Novák (ČSSD), který byl však v médiích propírán kvůli svému napojení na politického podnikatele Martina Dědice, jenž je obviněn z ovlivňování veřejných zakázek.

Zda bude Novák obhajovat svůj post v čele kandidátky, se podle informací Práva ukáže až podle průběhu soudního procesu.

Náměstek primátora zkusí zdolat hejtmana

Poměrně silného soupeře, hejtmana Martina Netolického (ČSSD) bude mít ANO i v Pardubickém kraji, kde podle informací Práva povede kandidátku náměstek pardubického primátora Jan Řehounek (ANO).

„Oficiálně potvrzené není nic. Ale jednání o mé kandidatuře proběhlo,“ řekl Právu.

Bývalý manažer ČSOB a finanční poradenské firmy Swiss Life Select Řehounek je členem celostátního předsednictva ANO a zároveň i krajským šéfem hnutí, takže má na starosti sestavení celé kandidátky.

Celostátně nese ale za přípravu krajských voleb odpovědnost brněnský primátor a místopředseda ANO Petr Vokřál. Strategii voleb má podle informací Práva předložit vedení v následujících týdnech.

Hotovo však prý zdaleka nemá. „Dávám dohromady koncept, jak volby připravit. Lídry však zatím ještě nemáme ani na jižní Moravě,“ řekl Právu.

ODS si dává načas

Ještě méně připravení jsou na volby občanští demokraté nebo TOP 09, kteří testují možnosti jít v některých krajích společně. „Nebudeme uzavírat koalice na celostátní úrovni, ale budeme hledat řešení v regionech, kde společně dosáhneme nejlepšího výsledku. Je jisté, že TOP 09 je náš nejbližší spojenec,“ řekl Právu šéf ODS Petr Fiala.

Jak jeho strana, tak i TOP 09 hodlá řešit volby v krajích až od podzimu letošního roku, kdy má Schwarzenbergova strana volební kongres.

Lidovci na sjezdu minulý víkend už dali najevo, že by je v některých krajích lákala spolupráce se Starosty a nezávislými. Nakročeno k ní mají zejména na Zlínsku. [celá zpráva]

V Lidovém domě se počítá s tím, že mnozí hejtmani čelo kandidátky uhájí i do dalších voleb. K výměně lídra by nemělo dojít podle informací Práva ve Středočeském, Jihočeském, Olomouckém, Pardubickém, Jihomoravském kraji a Kraji Vysočina.

Lídry bude soc. dem. hledat pro Královéhradecký, Zlínský, Ústecký a Liberecký kraj. Otazník visí nad krajem Moravskoslezským, Plzeňským a Karlovarským, kde se čeká na to, jak se zapracuje nový hejtman Martin Havel.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už na březnovém sjezdu oznámil, že strana otevře své kandidátky i nestranickým odborníkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám