Hlavní obsah

Izraelský bojový systém krav maga má kořeny v Československu

Novinky, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Izraelský bojový systém a velmi účinný způsob sebeobrany. To charakterizuje umění krav maga. Učí se mu ozbrojené složky, ale také děti.

Izraelský bojový systém Krav Maga má kořeny v ČeskoslovenskuVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Jen málokdo ví, že krav maga má kořeny v Československu. Imi Lichtenfeld, který bojový systém vymyslel, vyrůstal v Bratislavě. Byl od malička veden ke sportu. Jeho otec, Samuel Lichtenfeld, utekl ve třinácti letech k cirkusu, kde se dalších dvacet let věnoval bojovým sportům a vzpírání. To vše pak učil svého syna.

Imi, původem Žid, byl v roce 1940 nucen emigrovat do Palestiny. V roce 1944 tam začal s tréninkem elitních jednotek a o čtyři roky později se stal hlavním instruktorem Izraelských bojových sil. Během dvaceti let svého působení dále zdokonaloval svou unikátní metodu sebeobrany a boje zblízka - krav maga.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Útok nožem zezadu

Systém krav maga nemá sice hlubokou filozofii, nejde ale jen o bezhlavé mlácení. Jedná se o nejefektivnější a nejúčinnější pohyby, způsoby a metody, jak se co nejrychleji dostat z problému.

„Je to o tom, jak předcházet konfliktu a jak se během něj chovat. Důležité je také, jak se zachovat po konfliktu. Jestli je lepší utéct, poskytnout první pomoc nebo například přivolat policii,“ popsal Novinkám vrchní instruktor české pobočky Mezinárodní federace krav maga Michal Otipka.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Začínající násilí

Kromě pravidelných tříd se v hlavním městě organizují také sebeobrana pro ženy, semináře a kempy. V nabídce jsou také střelecký a taktický výcvik nebo boj se zbraněmi. Účastnit se může ten, kdo má s bojem zkušenosti, ale také úplný laik.

Reklama

Výběr článků

Načítám