Hlavní obsah

Irák chce od Čechů bitevní vrtulníky, prodej L-159 se komplikuje

Aktualizováno

Prodej cvičných L-159 do Iráku se podle ministra obrany Martina Stropnického komplikuje. Důvodem je současná zhoršená bezpečnostní situace. Irácká strana má naopak zájem o bitevní vrtulníky Mi-24. Okamžitě by jich odebrala sedm, později až 40.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vrtulník Mi-24 českého letectva na startu

Článek

Česká armáda má v současné době v provozu 17 vrtulníků Mi-24, část z nich je modernizovaná a uzpůsobena pro noční vidění. Podle ministerstva obrany vojáci všechny tyto stroje v současné době potřebují.

Zájem Iráku by tak mohl uspokojit LOM, jehož zřizovatelem je ministerstvo obrany. Firma by mohla zprovoznit vrtulníky, které v minulosti koupila od armády.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Irák také usiluje o koupi letadel L-159. Podle Stropnického situaci "trošku komplikuje" současný stav, kdy irácká vláda bojuje s islámskými radikály. "Pořád je ale reálná šance, že se to sjedná. Ta potřeba tam pořád je," řekl Stropnický.

Irák se podle něj pokoušel "překotně" dostat k české technice, protože jeho představitelé "měli své informace a obávali se toho, co se tam nyní děje".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám