Hlavní obsah

Inventura předvolebních slibů: politici zůstali voličům dlužni

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Inventura předvolebních i povolebních slibů ve Sněmovně téměř po čtyřech letech ukázala, že poslanci a senátoři zůstali voličům mnoho dlužni. Neslibovali snad politici, že zavedou přímou volbu prezidenta či všelidové referendum? Netvrdili, že se konečně podívají na svou bezbřehou imunitu či nepřehledný systém nedaněných peněžních náhrad? A neslibovali, jak zatočí s korupcí a že zrevidují dosavadní volební systém, který často vede k patovým výsledkům?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna jedná o rozpočtu na rok 2010.

Článek

Ukázalo se, že to chce hlavně pevné nervy a přežít do konce ledna tlak veřejnosti i médií a všechny tyto sliby zůstanou nejspíš i do konce volebního období nesplněné. A opět se mohou stát vábničkou pro květnové volby.

Nad miniškolkami se zavírá voda

Jsou mezi nimi právě návrhy na zrušení imunity či bezplatné veřejné dopravy, zdanění náhrad, které u poslanců a senátorů dosahují až 43 tisíc korun měsíčně, regulace lobbingu či zrušení akcií na majitele nebo vyšší zdanění hazardu.

Neprojednán asi zůstane i návrh exministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS), který s lidovkyní Michaelou Šojdrovou přišel s nápadem zavést podnikové miniškolky, případně tzv. rodičovskou výpomoc. Při ní by si matka či otec, pečující o vlastní dítě, mohli přivydělat tím, že by se starali ještě o další tři cizí děti a za každé by mohli požadovat až pět tisíc korun.

Stejný osud nejspíš čeká i komunistický návrh zákona o důchodovém pojištění. Ten má umožnit lidem pobírat nezkrácený důchod, kteří by odešli po splnění všech podmínek do předčasného důchodu kvůli krachu jejich zaměstnavatele.

Namále má třeba i návrh soc. dem. o minimálním výživném. Podle něj by mělo činit

1400 Kč pro dítě do šesti let a nejméně 1680 Kč pro dítě od šesti let, přičemž by se valorizovalo v závislosti na zvyšování životního minima.

Poslanci vyhlašují bojový stav

Bojový stav, zákulisní čachry ve stylu „podpořím tvůj návrh výměnou za podporu mému“ – tak to bude za týden vypadat ve Sněmovně. Vedení dolní komory seškrtalo plán zasedání o osm desítek nových zákonů, které poslanci už nestihnou projednat. Vrátit do hry je může jen dohoda mezi kluby. A tento poker může být napínavý.

Ale i tak má být na programu přes 160 bodů, takže poslanci by potřebovali být přikováni ke svým lavicím tři týdny. Spíš se ale rozjedou domů po čtrnácti dnech a neprojednané body, jak je ve Sněmovně zvykem, pohrnou před sebou na další schůzi.

Politici totiž mají před očima rozjíždějící se předvolební kampaň a  někteří z nich i olympijské hry ve Vancouveru v druhé polovině února. Neochota prodloužit si jednání na tři týdny způsobila už v prosinci, že poslanci odsunuli z programu 116 bodů a s výjimkou rozpočtu na letošek neschválili jediný zákon.

Za to jim blahořečí senátoři, kteří si tak užívají tříměsíčního volna, protože jim ze Sněmovny nepřišel žádný zákon ke schválení. Sejít se mají až v březnu.

„Budeme navrhovat do programu takové body, které mají skutečnou politickou podporu,“ tvrdí šéf klubu soc. dem. Bohuslav Sobotka. Seznam ale prý bude mít až příští týden.

V každém případě chce soc. dem. pomoci vládnímu protikorupčnímu balíčku, který v pátek dorazil ze Strakovky do Sněmovny. Jenže ODS ho ústy šéfa Mirka Topolánka označila za nepřijatelný: „Vidím to spíš jako strašit a škodit, než pomáhat a chránit.“

„Rozhodně nebudeme podporovat zařazení čistě populistických návrhů i těch, které prohlubují schodek rozpočtu,“ prohlásil šéf klubu ODS Petr Tluchoř. Co je pro ODS hlavní, kromě snahy zastavit návrhy levice a lidovců? „Seznam zásadních priorit zatím nemám, budeme to konzultovat na klubu,“ řekl Tluchoř.

Obdobně se vyjádřili také šéfové klubu KSČM Pavel Kováčik a zelených Přemysl Rabas.

Všichni se ale shodli, že selekce návrhů zrychlí práci Sněmovny. „Určitě se nějaká bitva odehraje, ale rozhodně návrhů bude méně,“ odhadl Tluchoř.

Očekávané bitvy poslanců v lednu
zvýšení mateřské na loňskou úroveň
mimořádný důchod 2400 korun
zrušení poplatků alespoň v lékárnách
proplácení prvních tří dní nemoci
vyšší zdanění hazardu

Reklama

Výběr článků

Načítám