Hlavní obsah

Inspekce policie nenašla člověka, který vynášel citlivé informace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Inspekce ukončila vyšetřování úniku informací v kauze fiktivního vývozu kovů. Čin se stal, pachatel nebyl zjištěn. V Otázkách Václava Moravce to v neděli řekl šéf policejní inspekce Dušan Brunclík. Anonym obviňoval šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu. Podle Šlachty jej kauza měla zdiskreditovat, zvažuje proto právní kroky.

Foto: Šimánek Vít, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta v pořadu České televize Otázky Václava Moravce

Článek

Na pražské Vrchní státní zastupitelství (VSZ) přišlo začátkem června anonymní oznámení, že Šlachta varoval podřízeného před tím, že mu hrozí zatčení. Prý tak pomohl bývalému detektivovi ÚOOZ Marianu Hanákovi, který byl zapleten do nelegálního obchodování se šrotem na Zlínsku. Hanák pak těsně před zatčením uprchl. [celá zpráva]

"Prověřování v současné době policejní orgán inspekce policie ukončil a ukončil ho s tím, že ke skutku došlo. Nepodařilo se zjistit pachatele," řekl v ČT Brunclík.

Podle někdejšího Hanákova advokáta Josefa Kapušňáka pocházela informace od člověka dobře obeznámeného s prostředím policie. "Tato informace pocházela od informátora, který spolupracuje a spolupracoval do dnešního dne s útvarem, který šetří danou věc pana Hanáka," uvedl v ČT. Jde prý o člověka, který celou věc kolem vývozu kovů vymyslel, zajišťoval fakturaci obchodů a pak se cítil ohrožen.

Je to blbost, říká Šlachta

"Já to hodnotím jako naprostou blbost," reagoval Šlachta na udání s tím, že jde o útok na jeho osobu. Nepřímo naznačil, že by mohla kauza souviset se dvěma případy, na nichž ÚOOZ pracuje, a sice rozplétání činnosti brněnského policejního gangu a únik informací kolem armádních pandurů.

Policisté v dubnu obvinili čtyři muže včetně bývalého Šlachtova podřízeného Hanáka z daňových úniků za více než 26 miliónů korun. Gang, v němž měl Hanák podle policie významnou roli, vydělával na fiktivních vývozech železa a dalších kovů na Slovensko a do Polska, kde se z obchodů neplatí daň z přidané hodnoty (DPH). Dopadeni byli ale jen tři muži, expolicista krátce před zatčením uprchl a vyšetřovatelé byli už tehdy přesvědčení, že jej někdo varoval.

Hanáka už předtím podezřívala policejní inspekce z korupce a vynášení informací a čelil také obvinění z výtržnictví a útoku na veřejného činitele. Nakonec odešel od policie sám.

Šlachta: Pravicová scéna se konsoliduje

Šlachta v pořadu Otázky Václava Moravce dále řekl, že pravicová scéna se s problémy na Šluknovsku začíná konsolidovat.

Je to ještě horší než v roce 2009, kdy byla zrušena Dělnická strana, ti lidé jsou lépe naučeni a jsou sofistikovanější. „Při prvních demonstracích na Šluknovsku byli extrémisté, nyní jsou tam již i řadoví občané,“ řekl Šlachta.

Extrémisté podle něj získávají peníze z koncertů, ale třeba i triček nebo nášivek. V současnosti se koncerty se přesouvají do zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám