Hlavní obsah

Insolvenční správci chtějí od ODS zpět sponzorské milióny

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

ODS dostala před čtyřmi lety miliónové dary od dvou farmaceutických firem, které byly zřejmě majetkově propojené. Společnosti nyní chtějí své peníze zpátky: stranu o to žádají insolvenční správci, podle které si firmy v době, kdy ODS finančně podpořily, nemohly tak štědrý dar dovolit. ODS nic vracet nechce.

Foto: Petr Horník, Právo

Kongres ODS. Snímek z května 2015

Článek

Podle informací Českého rozhlasu, který s kauzou přišel, obdržela ODS v letech 2012 a 2013 víc než sedm miliónů od společnosti D-Pharm a pět miliónů od firmy Lékárna U Rubínu. Obě společnosti mají zřejmě jednoho vlastníka, podnikatelku Danuši Vítkovou, která podle ČRo mlčí.

Ozvali se ale jejich insolvenční správci, podle kterých měly firmy už v té době ztrátové hospodaření a fiktivními převody zvyšovaly svůj obrat. Společnost D-Pharm zkrachovala rok po sponzoringu ODS, bankrotuje i Lékárna U Rubínu. Oba insolvenční správci se chtějí obrátit na policii.

ODS dary vracet nehodlá

„Jedná se o několik let starou záležitost z doby, kdy nikdo ze současného vedení ODS nebyl součástí předsednictva, a nezabýval se jejím financováním. ODS nemá přístup k pohybům a transakcím na účtech soukromých společností. Nevidíme proto důvod tyto finanční dary vracet, celou věc bude dále řešit náš právní zástupce,“ řekla Právu mluvčí ODS Jana Havelková.

„Považujeme za velmi zvláštní, že se tato několik let stará záležitost začíná řešit dva měsíce před krajskými volbami,“ dodala mluvčí.

Výběr článků

Načítám