Hlavní obsah

I když zapršelo, sucho výrazněji neustupuje

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srážky z minulého týdne neměly na stav sucha v České republice větší vliv. Půdní sucho momentálně panuje na více než dvou pětinách území a silně podnormální jsou i stavy podzemních vod. Ve srovnání s loňskem jsou však hladiny v mělkých vrtech přece jen o něco vyšší. Plyne to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Rozšíření půdního sucha.

Článek

Půdní sucho výrazně neustupuje navzdory tomu, že v týdnu od 19. do 25. srpna spadlo na našem území 116 procent dlouhodobého průměru srážek.

„I přes výskyt srážek v minulém týdnu je stále více než 40 procent území postiženo půdním suchem. Ve srovnání s předchozím týdnem je to o necelá dvě procenta méně. K výraznému zlepšení došlo například na severu Čech, na střední a severní Moravě,“ konstatovali meteorologové. Nedostatek vláhy přetrvával zejména v severozápadních, středních a východních Čechách a rovněž na jižní Moravě .

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Srážky v týdnu od 19. do 25. srpna

Suchem trpí především jehličnany, zejména starší borovice, které jsou navázány na podzemní vody. Lépe jsou na tom momentálně alespoň listnaté stromy a rovněž luční porosty.

V řekách a potocích voda stále chybí a jejich průtoky jsou nejčastěji na úrovni 10 až 70 procent dlouhodobých srpnových průměrů. Téměř 40 procent hlásných profilů hlásí hydrologické sucho.

„V meziročním srovnání byl stav podzemních vod na mírně vyšší úrovni než ve stejném období roku 2018,“ konstatovali meteorologové, kteří očekávají, že v následujícím období by se stav podzemních vod neměl dále snižovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Konečně rostou. Houbaři hlásí plné košíky

Tolik vytoužený déšť na většině území naší republiky probudil z letargie houbaře. Sotva se nad jinak notně vysušenými lesy objevily první obláčky páry, už...

Výběr článků

Načítám