Hlavní obsah

I česká ambasáda patří do Jeruzaléma, zopakoval Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman přivítal rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa přesunout velvyslanectví USA do Jeruzaléma. Trump výrokem, jímž město uznal za hlavní město Izraele, rozzlobil Palestince, kteří považují Jeruzalém také za své hlavní město.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Mám z toho velkou radost,“ řekl Zeman ve čtvrtek v pořadu televize Barrandov k Trumpovu výroku.

Dodal, že již dlouhodobě říká, aby se také česká ambasáda přesunula z Tel Avivu do Jeruzaléma, což je pravda. „Mohli jsme být první. Teď budeme dříve nebo později následovat Spojené státy,“ poznamenal Zeman.

Podle něj Trumpův krok ukazuje, že americká politika je sebevědomá a že je to dobře.

V tu samou dobu, co televize rozhovor se Zemanem vysílala, publikoval Zemanovo stanovisko v angličtině na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Jeruzalém
Je posvátným městem judaismu, islámu a křesťanství. Jeho status je dlouhodobým předmětem konfliktu Izraelců a Palestinců. Jeho východní část Izrael obsadil v šestidenní válce v roce 1967. Tuto anexi mezinárodní společenství neuznává. V roce 1980 Izrael prohlásil v rozporu s rezolucemi OSN celý Jeruzalém za „věčné a nedělitelné hlavní město” státu. Mezinárodní společenství chce, aby se konečný status města vyřešil jednáním Izraelců a Palestinců.

Trump o uznání Jeruzaléma mluvil ve středu večer. „Oddalování uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele nevedlo k dosažení míru a nastal čas, aby to (rozhodnutí) Spojené státy udělaly,“ prohlásil.

Dodal, že se jedná o nový začátek mírového vyjednávání v izraelsko-palestinském konfliktu. Řešením izraelsko-palestinského konfliktu podle něj mohou být dva státy a Jeruzalém zůstane posvátným městem křesťanství, judaismu i islámu.

U řady muslimů však svými slovy vyvolal pobouření. Hnutí Hamás, jež dominuje v Pásmu Gazy, vyzvalo Palestince k nové intifádě, tedy ozbrojenému povstání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám