Hlavní obsah

Hygienikům s trasováním pomůže dalších 300 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sobotní výzvě premiéra Andreje Babiše (ANO) nabídly firmy více než 300 dalších zaměstnanců call center na pomoc hygienikům s trasováním kontaktů nakažených. Vládní zmocněnec Vladimír Dzurilla v neděli řekl, že počty zvýšily firmy, které jsou do trasování už zapojeny, a přihlásily se i nové. Vedle bank a státní energetické firmy ČEZ jsou to i všichni operátoři.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zaměstnanci firem, které se k trasování přihlásily dřív, se do telefonování zapojí rychleji. Například ČEZ během neděle lidi proškolí, uvedl Dzurilla. U nových společností k tomu bude třeba uzavřít smlouvy a zajistit přístupy do systému. „Celý proces trvá dva tři dny,” řekl Dzurilla. Dodal, že až v úterý může počty upřesnit.

V končícím týdnu se v call centrech na trasování kontaktů nakažených koronavirem podílelo přes tisíc lidí. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že počty hygieniků nelze posílit, „protože ti lidé prostě nejsou”. Přímo s nakaženým o jeho zdravotním stavu může hovořit jenom hygienik, kterých je zhruba osm set.

Noste pořádně roušky, choďte na testy a dodržujte opatření, apeloval Babiš na Čechy

Domácí

Další hovory, jako je telefonování rizikovým kontaktům, se kterými se nakažený potkal, nebo praktickým lékařům, mohou zajišťovat i externí call centra. Zapojili se už také zaměstnanci úřadu vlády, celníci nebo se jednalo o policistech. Stát podle Babiše nyní nutně potřebuje až 500 lidí, kteří mají zkušenosti s prací v call centrech, aby pomáhali s dohledáváním kontaktů nakažených.

V sobotu přibylo 4635 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to sice o skoro čtyři tisíce nakažených méně než v rekordní pátek, jde ale nejvyšší nárůst o víkendovém dni, kdy se většinou méně testuje, a celkově pátý nejvyšší počet za jediný den od začátku epidemie.

V nemocnicích bylo 2085 pacientů s covidem, z toho 408 ve vážném stavu. V sobotu zemřelo v souvislosti s koronavirem dalších 22 lidí, celkový počet úmrtí se tak zvýšil na 948. V sobotu tým Chytré karantény vyzýval lidi k tomu, aby i přes nepřízeň počasí chodili na testy, nepřišli podle něj ani všichni objednaní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám