Hlavní obsah

Hygienici nařídili pražským vysokým školám izolovat studenty, kteří přijeli z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygienici se rozhodli 31 pražským vysokým školám nařídit izolaci čínských studentů a vyučujících, kteří přicestovali v období od 15. ledna. Stejné opatření platí i pro Báňskou univerzitu v Ostravě. Školy mají hygieniky o studentech a pedagozích informovat a preventivně jim zakázat účast na výuce a poskytnout jim studijní volno. Jde o opatření kvůli zamezení šíření koronaviru.

Článek

„Na základě skutečnosti, že účastník řízení poskytuje výuku a zajišťuje ubytování studentům z ČLR, a to z oblasti omezeného výskytu nového koronaviru (2019-nCoV), je z důvodů ochrany před jeho rozšířením na území České republiky nezbytné přijmout protiepidemická opatření k zamezení možného šíření tohoto koronaviru,” uvádí v dokumentu Hygienická stanice Hlavního města Prahy, která již dříve o takovémto opatření se školami jednala.

Hygienici v dokumentu škole nařizují, aby je informovala na nonstop telefon, pokud se dozvědí o příjezdu vysokoškolských studentů nebo pedagogů z Čínské lidové republiky (ČLR). Dále jim zakazuje po dobu dvou týdnů účast na školní výuce a vstup do studovny či knihovny.

Omezit styk s dalšími osobami

Škola také musí „omezit styk osob, které se v inkubační době vrátily z ČLR s ostatními fyzickými osobami”, vybavit je alkoholovými dezinfekčními prostředky, které působí i na viry, na jejich sociálních zařízeních musejí být papírové ručníky, denně se musí odstraňovat odpad a k úklidu používat dezinfekční prostředky.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„K mimořádnému opatření spočívajícímu v omezení pohybu v objektu účastníka správní orgán uvádí, že z dosavadních poznatků o přenosu nákazy vyplývá, že k přenosu této vzdušné nákazy dochází při těsném kontaktu (v rodině, na pracovišti),” uvádí dokument. Musí také sledovat svůj zdravotní stav a změny hned hlásit.

„Akademický senát UK doporučuje studentům nebo pracovníkům UK, kteří přicestují z Číny nebo se dostali do úzkého kontaktu s osobami nakaženými novým koronavirem, aby i v případě, že u nich nejsou žádné příznaky onemocnění, na dobu dvou týdnů omezili sociální kontakt, zdržovali se doma a neúčastnili se výuky nebo práce na univerzitě,” uvedla škola.

Podobná opatření podle serveru Lidovky.cz přijala také soukromá Vysoká škola finanční a správní. Své studenty z Číny, kteří se vrátili domů na svátky, vyzvala, aby se do Česka v současné době nevraceli.

V Evropě jsou desítky případů nákazy koronavirem, nejvíc v Německu a Francii. V Číně je nemocných přes 40 000 lidí. Nákaza se v menší míře dosud rozšířila do dalších téměř tří desítek zemí, úmrtí mimo pevninskou Čínu ale potvrdily zatím jen Filipíny a Hongkong.

Reklama

Výběr článků

Načítám