Hlavní obsah

Poctivá zmrzlina z Beskyd vzniká pod Radhoštěm. K mání je i sorbet se slivovicí

Po dvaceti letech učení na průmyslovce zatoužil osmačtyřicetiletý Tomáš Romanovský po změně. A tak se rodák z Frenštátu pod Radhoštěm vydal na zkušenou do Itálie, aby se od tamních mistrů naučil vyrábět tu pravou zmrzlinu.

Foto: Pavel Karban, Právo

První léta vyráběl Tomáš Romanovský zmrzlinu jen pro restaurace a hotely, tzv. ve velkém.

Článek

Podle Romanovského je zmrzlina v Česku stále vnímána jako sladké osvěžení, na které si vzpomeneme, jen když je horko. „Přitom se máme na zmrzlinu těšit jako na skvělý dezert. Nejen slízat něco sladkého, studeného,“ pousmál se a dodal, že zmrzlina může být i součástí něčeho pečeného. „A pak je to teprve gastronomický zážitek.“

Než se vystudovaný strojař a informatik stal zmrzlinářem, objel v kraji známé a úspěšné hotely a restaurace a poptal se u jejich majitelů a kuchařů, zda by měli o kvalitní, řemeslně vyrobenou zmrzlinu z místních surovin a podle italských receptů zájem.

„Všichni odpověděli, kde jsem tak dlouho,“ prozradil s tím, že zkušenosti s výrobou zmrzliny nabyl tehdy ještě s bratrem v Itálii. „A jezdím se tam učit dodnes,“ poukázal.

Covid otevřel dveře k běžným konzumentům

Od začátku podnikání zacílil Romanovský na profitrh. Jméno Gelati Onesti, což v překladu z italštiny znamená poctivá zmrzlina, znají kuchaři už 10 let. Mezi běžnými konzumenty ale prorazila firma až díky covidu.

„Pandemie nám ze dne na den na rok a půl zavřela všechny zákazníky a já najednou neměl komu prodávat. Zvažoval jsem, co dál, a rozhodl se investovat do technologií, abychom mohli zmrzlinu balit do kelímků,“ popsal.

Foto: Pavel Karban, Právo

Díky covidu je nyní jeho studená pochoutka k dostání i v kelímcích.

Spolu se zmrzlinou produkuje zmrzlinárna i sorbety. V sezoně od dubna do září jich dohromady vyrobí 150 až 200 kilogramů denně. K výrobě obou ledových pochoutek využívá Romanovský co nejvíce místní suroviny. Zmrzlin dělá asi 120 druhů.

„Jen jahodových je pět, šest. Děláme jahodu s bazalkou, mátou, aloe vera, se zeleným pepřem... Hodně si hrajeme s bylinkami, infuzemi bylinek, kořením. Děláme i medovou s černým pepřem, ananas se sečuánským pepřem. Jde o speciality na zakázku, které nejsou běžné,“ sdělil.

Švestkový sorbet se slivovicí 

Právě za jednu specialitu získala Gelati Onesti i titul Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Jde o švestkový sorbet se slivovicí. „Je to taková chlapská zmrzlina,“ řekl na adresu výrobku, který mu připomíná dětství a každoroční sběr švestek v sadu táty a babičky.

I když zmrzlinárna nemá vlastní obchod ani e-shop, přesto si mohou lidé její produkty koupit. „Máme kavárnu ve Frenštátě na náměstí, teď v sezoně stánek na Pustevnách a na farmě Menšík v Kunčicích pod Ondřejníkem máme dokonce první automat na zmrzlinu ve střední Evropě,“ upozornil a připojil, že jejich zmrzlinu prodávají i některé farmářské obchody a kavárny na zhruba polovině Moravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám