Hlavní obsah

Hvězdáře potěší setkání Venuše, Merkuru a Saturnu na obloze

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astronomy čeká pozorovatelská lahůdka - seskupení planet Venuše, Merkura a Saturnu. Dojde k němu ve dnech 25. až 27. června, tedy od soboty do pondělí. Tyto jevy, kterým astronomové říkají konjunkce, nejsou nijak převratné ani závažné, ale jsou příjemným zpestřením pozorování noční oblohy.

Článek

"Na sobotu ve 23.22 hodin připadá nejtěsnější sblížení Venuše se Saturnem, v neděli budou v 8.13 hodin k sobě nejblíže Merkur se Saturnem a v pondělí ve 22.19 hodin středoevropského času Venuše s Merkurem," řekl Právu Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Vše se bude odehrávat nad severozápadním obzorem.

"Na večerní obloze už nyní můžeme pozorovat čtyři planety. Těsně po západu Slunce to jsou Merkur, Venuše a Saturn, více k jihu svítí jasný Jupiter. V druhé polovině noci vychází Mars. Když si tedy počkáme, spatříme v těchto nocích všech pět planet sluneční soustavy najednou," řekl Suchan.

Dodal, že milovníci katastrofických zpráv si ale na své nepřijdou. "Planety se nám budou promítat na naši oblohu vedle sebe, ve skutečnosti je však ve sluneční soustavě bude dělit obrovská vzdálenost. Na pozemský život nebude mít tento úkaz žádný fyzikální vliv," řekl astronom.

Počasí podívanou možná zhatí

Bohužel podmínky pro pozorování nebudou příliš příznivé. Podle Vladimíra Seiferta z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze nás v příštích dnech čekají tropická vedra, bouřky, v nichž mohou v přívalových deštích padat i kroupy.

"V pátek bude polojasno, s teplotami až 31 stupňů, v sobotu také polojasno, ale od západu přibývání oblačnosti s bouřkami a kroupami a teplotami 28 až 32 stupňů," informoval Seifert. Nedělní obloha by pak měla být oblačná, místy s přeháňkami, bouřkami a kroupami a teplotami 24 až 28 stupňů. Od pondělí do čtvrtka příští týden by rovněž mělo být oblačno, přechodně zataženo, s přeháňkami a bouřkami a odpoledními teplotami 19 až 24 stupně.

"Obloha tedy bude převážně oblačná," řekl Seifert. I kdyby ale bylo jasno, nebudou pozorovací podmínky přiblížení planet ideální. Kolem slunovratu, který nastal v pondělí, jsou noci světlé a astronomický soumrak vůbec nenastane. Navíc pozorování noční oblohy ruší svit měsíce, který je v úplňku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám