Hlavní obsah

Hrdina z autobusu už začal s přípravou na autobusový řidičák

Právo, Michael Polák

V půlce září se stal během pár vteřin hrdinou, když převzal řízení linkového autobusu plného cestujících po řidiči, jenž za jízdy zkolaboval. Jedenačtyřicetiletý Ivo Raisr od té doby přebírá jedno ocenění za druhým. Naposledy v pátek odpoledne ho policisté titulovali Gentlemanem silnic.

Foto: Michael Polák, Právo

Ivo Raisr převzal ocenění pro Gentlemana silnic a těší se, jak si udělá řidičák na autobus.

Článek

Raisr pocty a poděkování přijímá skromně. „Těší mně všechny, ale jedna z věcí, která mě nejvíc potěšila, je ta, že mi Liberecký kraj zaplatit řidičský kurz na autobusy,“ přiznává obyvatel Oldřichova v Hájích.

S přípravou na autobusový řidičák už prý pomalu začal. „Podal jsem si přihlášku a byl jsem u lékaře kvůli posudku, který k tomu potřebuji,“ řekl Právu Raisr.

„Předpokládám, že v listopadu bych začal s jízdami a studiem teorie,“ upřesnil.

Muž, pocházející z Oldřichova v Hájích na Liberecku, v pátek při předávání ocenění Gentleman silnic také poprvé přiznal, že se v tom konkrétním linkovém autobusu jedoucím po dálnici z Liberce na Prahu ocitl vlastně náhodou.

Řidič autobusu zkolaboval za volantem. Muž převzal řízení a zachránil cestující

Krimi

K zásahu v autobusu došlo v pondělí 16. září, podle Raisra se ale celý jeho příběh začal odvíjet už o den dříve. S rodinou si udělal procházku do pizzerie v Oldřichově v Hájích, kde mají také malé koupací jezírko. „Naše děti se tam koupaly, ale jak už nebylo úplně teplo, tak se z toho nachladily a manželka ráno rozhodla, že malý Martin zůstane dome a nepůjde do školky. A já jsem díky tomu mohl jet dříve do práce, měnil jsem si rezervaci a volné už bylo jediné místo, to osudné sedadlo číslo 3,“ popsal Raisr.

Rozhodovaly vteřiny

Díky tomu, že seděl tak blízko, mohl zasáhnout. „Byly to dvě tři vteřiny. Vzhlédl jsem od práce na počítači, a viděl jsem, že sedadlo řidiče je prázdné. Ještě jsem se stihl podívat na ostatní cestující a věděl jsem, že musím něco udělat,“ vylíčil autobusový hrdina.

Autobus se přitom v tu chvíli řítil po dálnici, mířil do svodidel. Řidič, který zkolaboval, měl na pedálech zaklíněné nohy, proto se jízda autobusu nepřerušila. Raisr převzal řízení a nejbližším místě, kde to bylo možné, s autobusem zastavil a přivolal pomoc.

„Zachránil tak možná život nejen řidiči, ale také svým spolucestujícím. Jen díky jeho perfektní reakci se nic nestalo a my nemuseli vyjíždět se stanem a vozidlem hromadného neštěstí,“ ocenil Raisra bezprostředně po jeho hrdinském činu Michael Georgiev, mluvčí záchranné služby v Libereckém kraji.

„Obvykle tito hrdinové zachrání jeden nebo dva lidské životy, ale tento případ je výjimečný tím, že šlo o autobus, kde bylo téměř 50 cestujících a kdyby se situace nevyvíjela dobře, mohlo to mít fatální následky,“ vyzdvihl výjimečnost situace také liberecký policejní ředitel Vladislav Husák.

Reklama

Výběr článků

Načítám