Hlavní obsah

Hradní protokolář by mohl do Vatikánu, Černín by ho vyměnil za jiné velvyslance

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panika nad možným pádem vlády se rozšířila i do ministerstev. Podle informací Práva se například v resortu zahraničí někteří vedoucí pracovníci snaží vyjednat lukrativní velvyslanecké posty pro případ, že by Nečasův kabinet náhle skončil.

Foto: Petr Horník, Právo

Jindřich Forejt

Článek

Potíž je však v tom, že mezi Hradem a Černínským palácem zuří studená válka a bez podpisu prezidenta Václava Klause nelze nové ambasadory jmenovat. Do hry tak opět vstupuje myšlenka, že by se některé posty daly vyhandlovat výměnou za to, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) svolí se jmenováním některých lidí z Hradu.

V kuloárech ministerstva se nejvíc skloňuje jméno vedoucího hradního protokolu Jindřicha Forejta, který dlouhodobě usiloval o post velvyslance ve Vatikánu.

Jak před časem informovalo Právo, Schwarzenberg prodloužil mandát ambasadorovi Pavlu Vošalíkovi, čímž Forejta vyšachoval. Jenže se situace změnila a nyní se hledá cesta, jak odblokovat jmenování nových velvyslanců – například právě jmenováním Forejta.

„Náměstek Tomáš Dub má totiž zájem stát se velvyslancem v Indii, na místo vedoucí úřadu v Rakousku chce exvelvyslankyně při EU Milena Vicenová. Velký zájem je o post ambasadora v Británii, o který usiluje jak náměstek Vladimír Galuška, tak ředitelka kabinetu ministra Kateřina Weissová,“ řekl Právu zdroj z resortu.

V Rakousku vede už řadu let zastupitelský úřad bývalý pražský primátor Jan Koukal a v Londýně končí příští rok čtyřletý mandát exministru Michaelu Žantovskému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám