Hlavní obsah

Hradem se rozléhaly dudy. Britský den představil skotskou vojenskou hudbu

– Praha

Společné vystoupení v pátek předvedly soubory české a skotské vojenské hudby na Pražském hradě. Vojáci tak otevřeli Britský den, který letos připomíná stoleté trvání česko-britských vztahů. Akce se zúčastnila ministryně obrany Karla Šlechtová a velvyslanec Spojeného království Nick Archer.

Záznam: Společné vystoupení české a skotské vojenské hudby na Pražském hraděVideo: ČTK

 
Článek

Program na Hradě začal slavnostním střídáním vojáků Hradní stráže. Krátce po poledni se pak na prvním nádvoří Hradu představila Ústřední hudba Armády ČR, Vojenský umělecký soubor Ondráš a skotská vojenská hudba Pipes and Drums.

Později odpoledne vystoupení zopakují také na Malostranském náměstí, kde se koná celodenní festival britské kultury.

„Armáda České republiky zde poprvé veřejnosti předvede ukázku programu, se kterým plánuje vystoupit v létě na největším světovém festivalu vojenských hudeb – Královském festivalu vojenských hudeb v Edinburghu v rámci oficiálních oslav 100. výročí založení Československa,” sdělil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Pro návštěvníky Britského dne jsou také připraveny workshopy a představení nebo ochutnávky tradiční kuchyně. Lidé budou moci vyzkoušet irské i skotské tance nebo ochutnat tradiční skotský pokrm haggis, který se dělá z ovčích vnitřností.

Reklama

Výběr článků

Načítám