Hlavní obsah

Hradec přivítal Nový rok videomappingem, příznivci ohňostroje se hned hřmotně ozvali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Videomappingem namísto tradičního ohňostroje přivítal nový rok Hradec Králové. Světelná show přitáhla spolu s následnou reprízou na centrální Velké náměstí desetitisíce lidí. Na závěr tiché produkce doplněné hudbou a laserovými efekty dali o sobě vědět příznivci hřmotných ohňostrojů svévolnou kanonádou světlic, petard a rachejtlí. Ty ostatně v dosti velké míře Hradec provázely celou silvestrovskou noc a neutichly ani o Novém roce.

Hradecká novoroční světelná showVideo: Vladislav Prouza, Novinky

 
Článek

„Rozlehlé náměstí bylo úplně plné. Byl tam na etapy snad celý stotisícový Hradec,“ odhadla návštěvnost 52letá Erika. „Bylo to nové, nezvyklé, což zvědavé lidi přitáhlo, a skvěle propracované. Ale jako když sedíte doma u počítače. Na klasický ohňostroj to ale nemělo. Ten je pořád myslím lepší podívaná. Nechtěně jsme ale na Nový rok zažili obojí. Cestou domů z náměstí nám nad hlavami bouchaly svítící rachejtle a pod nohama petardy,“ zhodnotila premiérový videomapping Erika.

Akce za dvě mega

Akci v režii královéhradeckého magistrátu nazvanou První den spolu, za zhruba dva miliony korun, doplnil koncert, nalévání novoročního punče, čaje a čočkové polévky na účet města.

„Rozhodli jsme se přichystat šetrnější a zároveň modernější formu oslav Nového roku. Primárně se promítalo na budovu staré radnice, ale s ohledem na to, že šlo o videomapping doplněný laserovou show, vyplnilo světelné představení celé náměstí,“ uvedla hradecká primátorka Pavlína Springerová.

Desetiminutová projekce, rozdělena do čtyř částí, zobrazila nejznámější symboly Hradce Králové.

Rozhodli jsme se přichystat šetrnější a zároveň modernější formu oslav Nového roku
hradecká primátorka Pavlína Springerová

Kritika opozice

Nahrazení ohňostroje videomappingem kritizovala na loňském říjnovém zasedání zastupitelstva hradecká radniční opozice. Opozičním zastupitelům se podle ČTK nelíbilo několikanásobné zvýšení nákladů na novoroční akci a způsob výběru dodavatelské firmy napřímo. Loňská oslava příchodu Nového roku měla radnici přijít místo nynějších dvou milionů na půl milionu korun.

Ohňostroje města vesměs rušila

Silvestrovské a novoroční ohňostroje zrušila po nedávné prosbě ministra vnitra Víta Rakušana – z důvodu piety se zavražděnými lidmi na pražské filozofické fakultě – na poslední chvíli řada českých měst. Hřmotnou show si naopak neodpustil Trutnov, kde se ohňostroj uspořádaný v příměstském lesoparku stal ještě před Rakušanovou výzvou terčem kritiky na sociálních sítích, nebo Chrudim. Chrudimská a trutnovská radnice nechtěla obyvatele o slíbený ohňostroj připravit. Chrudimským bylo navíc líto peněz, které by museli beztak zaplatit dodavatelské firmě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám