Hlavní obsah

Hrad i sv. Vít budou svítit jen do deseti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Pražském hradě ani na zámku v Lánech se už nebude tolik svítit ani topit. Kancelář prezidenta republiky chce ušetřit za energie. Zkrátí se doba, po kterou je nasvícen Hrad a katedrála sv. Víta.

Foto: Profimedia.cz

Nasvícený Pražský hrad. Ilustrační foto

Článek

„Slavnostní venkovní osvětlení se v současné době vypíná vždy o půlnoci. Dojde ke zkrácení této doby, nově by se mohlo zhasínat již ve 22 hodin,“ sdělil ve čtvrtek na webu Hradu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Od série opatření si Hrad slibuje úsporu minimálně 7 milionů korun, sdělil kancléř Vratislav Mynář. „Mnoho opatření je zavedeno již od počátku válečného konfliktu na Ukrajině. V reakci na aktuální vývoj nicméně plánujeme a zvažujeme několik dalších ještě zásadnějších opatření,“ napsal Mynář.

Část zaměstnanců se přesune do menších kanceláří a všem se zakáže používání přímotopů. Současně se má snížit teplota v kancelářích na 20 stupňů, čímž se podle Hradu ušetří asi 1,3 milionu. Plánuje se snížení teploty ohřívané užitkové vody nebo odstavení části skleníku v Lumbeho zahradě, což má přinést úsporu 1,5 milionu.

Dva svetry pro poslance? Sněmovna šetří

Domácí

Na chodbách ani na venkovních cestách se už nebude svítit, vyřazeno bude z provozu i dekorativní osvětlení. Ovčáček dodal, že se omezení nedotknou základních bezpečnostních prvků a technologií v archivech a depozitářích. Zda se naopak dotknou slavnostního předávání státních vyznamenání 28. října, které se tradičně koná na Pražském hradě, není jasné. Na dotaz redakce mluvčí nereagoval.

Příkladem chtějí jít i další ústavní činitelé. Například Sněmovna omezí vytápění svých prostor. Za elektřinu by se mělo do konce roku podle kancléře Martina Plíška ušetřit přes půl milionu, za plyn asi 120 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám