Hlavní obsah

Hrabalovu chatu v Kersku odkoupí Středočeský kraj za deset milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nymburk

Domek po spisovateli Bohumilu Hrabalovi v osadě Kersko na Nymbursku koupí Středočeský kraj. Koupi opuštěné chaty se zahradou v pondělí vpodvečer schválilo krajské zastupitelstvo. Vedení kraje se domluvilo s majitelem na ceně 9,9 milionu korun, ač původní cena, která se objevila v létě v inzerátu na prodej, byla téměř 12 milionů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Chata v osadě Kersko, v níž žil a tvořil Bohumil Hrabal

Článek

„Naším záměrem je vybudovat v Kersku expozici věnovanou Bohumilu Hrabalovi, která bude spisovatele připomínat a chceme v ní zdůraznit důležitý kontext mezi dobou, ve které Hrabal tvořil, a jeho knihami,“ uvedl krajský radní pro kulturu Václav Švenda (TOP 09), podle něhož jde o zachování odkazu jednoho z nejslavnějších českých spisovatelů.

Hrabalova chata v Kersku má být zpřístupněna

Domácí

Majiteli chaty byli dosud sousedé, kteří se o spisovatele starali a jimž bezdětní manželé Hrabalovi chatu odkázali. Už příští rok by podle vedení kraje mohl být domek zpřístupněn a v dalších letech tady má vzniknout zmíněná expozice.

Hrabalovi chatu koupili v roce 1965 a jezdili sem z Prahy na víkendy, později po smrti manželky tady Hrabal trávil většinu času. Právě tady nejspíš vznikla řada jeho děl, například Postřižiny či Obsluhoval jsem anglického krále. Teď je chata takřka prázdná a podle informační cedule v ní nejsou umístěné ani žádné předměty související se životem Bohumila Hrabala. Pro koupi nakonec hlasovalo 41 z 52 přítomných zastupitelů. Na vytvoření expozice by se mělo podílet i ministerstvo kultury, což přislíbil ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám