Hlavní obsah

Houbařům začínají žně. Rostou hřiby

Rudolf Voleman, Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova houbařské žně lze v následujících dvou třech týdnech očekávat nejenom na západě Čech. Začínají růst i ty nejvyhledávanější, pravé hřiby. Střídat se má teplo s dešti, což je pro růst všech druhů hub ideální počasí. Při tropických dnech ale houby rychle napadají červi, kteří dokážou mnohdy znehodnotit velkou část úlovku.

Foto: Veronika Neprašová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nastává ideální čas pro růst hub, protože přijdou pro to nejlepší podmínky,“ uvedl pro Právo meteorolog a pozorovatel přírody Rudolf Kovařík z Šindelové na Sokolovsku.

Minimálně dva týdny budou ideální podmínky pro růst hub
Rudolf Kovařík, meteorolog

„Vypadá to, že Medard zapomněl, že by měl odejít. Minimálně dva týdny budou ideální podmínky pro růst hub, tedy teplo a déšť, přičemž bych řekl, že víc deště než tepla,“ pokračoval Kovařík s tím, že se v podstatě bude opakovat situace z loňska, kdy bylo možné sbírat houby takřka kosou.

„Mně osobně rostou houby na zahradě. Nacházím tu masáky, ale i poddubáky a jeden dva tři hřiby koloděje. Jsem na to zvyklý, ale ne v takové míře jako nyní,“ uvedl meteorolog.

Příroda rychle dohání zpoždění. Brzy porostou houby

Počasí

„Vydali jsme se na procházku na Velký rybník a podél lesní cesty jsme našli spoustu masáků. Ty jsme ale nesbírali. Lišky, hřiby, kováře a kozáky jsme ale vzali,“ řekla důchodkyně z Karlových Varů-Počeren Jaroslava Procházková.

V okolí Karlových Varů lze ale najít i spoustu křemenáčů. Na stránkách sociálních sítí se to jen hemží fotografiemi úlovků, houbaři už také začali stahovat z půdy skleničky a zavařovací hrnce. Dvě celé přepravky na ovoce plné pravých hřibů dostala rodina Konečných z Počeren od svých příbuzných, kteří žijí na Žluticku.

Houbařit s plným košíkem lze i v zimě. Třeba na běžkách

Domácí

Velká část hřibů ale byla červavá. „V tuto dobu bývá červů v houbách více, protože je teplo. Jakmile je trochu chladněji, tak tolik červů nebývá. Pokud je ale kolem třiceti stupňů, tak je to špatné. To mají červi pré,“ řekl Kovařík.

Reklama

Výběr článků

Načítám