Hlavní obsah

Hostek rezignoval na funkci šéfa NBÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Petr Hostek odstoupil k pátečnímu datu ze své funkce. Uvedl to Český rozhlas. Rezignaci předal do rukou premiéra Mirka Topolánka. Zdůvodnil ji tím, že své působení v čele NBÚ chápal vždy jako dočasné. Podle ministra vnitra Ivana Langera (ODS) by ho mohl nahradit dosavadní náměstek ředitele BIS Dušan Navrátil.

Článek

Hostek se ředitelem NBÚ stal na konci dubna. Nahradil Jana Mareše, který rezignoval v únoru kvůli kauze stíhaného konkurzního soudce Jiřího Berky. Po jeho rezignaci vláda pověřila řízením úřadu náměstkyni Zdeňku Jůzlovou.

"Je to logické vyústění toho, že jsem nastoupil měsíc před volbami. Považoval jsem svůj pobyt na NBÚ jako možnou dočasnou misi. Abych se nestal brzdou provádění reformních kroků, rozhodl jsem se úřad opustit a myslím, že je to tak dobře," řekl ve středu Hostek.

Uvedl, že svůj úkol, stabilizaci úřadu, už splnil. Naznačil, že nechtěl být brzdou pro možná vyjednávání mezi stranami a uskupeními, která si budou místo šéfa NBÚ nárokovat.

ODS po jeho nástupu kritizovala to, že je bývalým vojákem z povolání. Podle představitelů ODS by v čele úřadu měl stát civilista. Hostek ve středu ale uvedl, že za svou práci nebyl ze strany ODS nijak kritizován.

Reklama

Související články

Vláda vybrala nového šéfa NBÚ

Vláda ve středu večer rozhodla, že novým ředitelem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) se stane Petr Hostek, který je nyní zástupcem šéfa policie...

Novým šéfem NBÚ je bývalý policista Hostek

Proubkův kabinet schválil jmenování nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), kterým se stal Petr Hostek. Nový šéf kontrolního orgánu dosud působil...

ČRo: podezřelých prověrek NBÚ je více

Podezřelé okolnosti zřejmě provázely udílení bezpečnostních prověrek u více lidí, než se dosud předpokládalo. Český rozhlas - Radiožurnál v pondělí oznámil,...

Výběr článků

Načítám