Hlavní obsah

Horská služba po tragédii na Sněžce: Už včera tu podobná akce byla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úterní tragédii na Sněžce, kdy po pádu na zledovatělé cestě zemřeli dva turisté, předcházel v pondělí obdobný případ, jenž měl ale šťastnější konec. Horští záchranáři v této souvislosti znovu upozornili na výstrahu před zledovatělým terénem, jež platí v Krkonoších několik posledních dnů.

Záchranná akce v okolí SněžkyVideo: Vladislav Prouza, Novinky

 
Článek

Při úterní tragédii zemřeli dva turisté - jeden se po pádu zastavil zhruba 250 metrů pod Jubilejní cestou a tělo druhého záchranáři objevili na dně skoro kilometr hlubokého údolí polské říčky Lomniczki. Mělo by jít o muže z Polska.

Pondělní případ se odehrál na cestě ze Sněžky směrem k Pomezním Boudám, kde nebezpečně uklouzla neopatrná turistka. „Nikdo v osudnou chvíli nevěděl, jak dopadla. Pro jistotu byla spuštěna záchranná akce,“ uvedl v úterý mluvčí horské služby Marek Fryš.

Rozsáhlá záchranná akce na Sněžce: Dva lidé nepřežili pád do údolí

Krimi

I v pondělí startoval záchranářský vrtulník, případ ale nakonec pro ženu skončil šťastně - obešel se bez zranění. „Spadla naštěstí v místě, které je z tohoto pohledu mnohem bezpečnější než zrádné údolí Lomniczki,“ podotkl Fryš.

Horští záchranáři v souvislosti s úterní tragédií upozornili, že „již několik dní platí v Krkonoších výstraha před zledovatělým terénem na hřebenech“.

Úbočí Sněžky je silně zledovatělé a cesta po něm bez nesmeků je vyložený hazard se životem
očitý svědek tragédie

Podle svědka, jenž přihlížel úterní záchranné akci, turisté v úterý zřejmě spadli asi v polovině cesty z vrcholu směrem ke Slezskému domu. „Na místě pravděpodobného pádu byl shluk lidí a zrovna tam zaopatřovali oběti,“ popsal Novinkám.

„Není se čemu divit. Úbočí Sněžky je silně zledovatělé a cesta po něm bez nesmeků je vyložený hazard se životem. Stačí špatný krok,“ poznamenal k tragédii.

Údolí říčky Lomniczki se stalo v zimě hrobem několika neopatrných turistů. Další vyvázli s mnohačetnými těžkými zraněními. Černě se do historie české horské služby zapsalo datum 16. ledna 1975, kdy při záchraně lékaře z Karlových Varů zahynula v jednom z nejnebezpečnějších míst Krkonoš dvojice horských záchranářů Štefan Spusta a Jan Messner.

Ledovka hrozí skoro po celém Česku. Meteorologové rozšířili výstrahu

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám