Hlavní obsah

Hokejová aréna se Brnu přibližuje

Právo, Michal Šťastný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno udělalo další krok k očekávané výstavbě multifunkční haly, která vznikne poblíž pavilonu Z na brněnském výstavišti. Začátkem roku 2021 chce mít město hotovou dokumentaci pro územní rozhodnutí a stavební povolení.

Foto: MMB

Na hokej nebo koncert zamíří lidé do nové haly k výstavišti patrně už za pět let.

Článek

Plány města však může zhatit Jihomoravský kraj. Hejtmanovi Bohumilu Šimkovi (ANO) vadí, jak město jedná s vedením kraje o některých společných projektech.

„Kraj byl partnerem města při přípravě projektu. O výběru zhotovitele dokumentace na stavbu hokejové haly jsem se ale dozvěděl z médií. V poslední době nás město neinformuje a prezentuje tento projekt, jako by to byl pouze jeho projekt. Pokud tomu tak bude i nadále, pak nebudou moci počítat se spolufinancováním ze strany kraje,“ řekl po zasedání rady kraje hejtman Šimek.

Do pěti let

Podle memoranda z roku 2017 podepsaného mezi městem, krajem a hokejovou Kometou o spolupráci při výstavbě haly by měl přispět částkou až 300 milionů korun.

Zpracováním potřebných materiálů už představitelé moravské metropole pověřili společnosti A PLUS a Arch. Design. Podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) má aréna stát do pěti let, aby se město mohlo ucházet o pořadatelství mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2024.

Moderní víceúčelový stánek na jižní Moravě i v okolních krajích dlouhodobě chybí. I proto se ve městě o vybudování sportoviště už dlouho vedou debaty, jež se výrazně zintenzivnily v posledních letech po úspěších hokejové Komety.

O zápasy brněnských hokejistů je mezi fanoušky velký zájem a kapacita současného stadionu dlouhodobě nestačí. Změnit by se to mělo s novou arénou, jež pojme nejméně 12 tisíc návštěvníků.

Otázka stále visí nad financováním projektu. Stavba vyjde na více než miliardu korun. Na investici přispěje patrně i stát. Očekává se, že by to mělo být okolo stovek milionů korun. Další desítky milionů spolkne navazující infrastruktura, jako je například parkoviště.

Sportovní město

Chystají se i úpravy silnice, vznik smyčky dopravního podniku a v plánu je lanovka z veletrhů k univerzitnímu kampusu. „Naším společným cílem s vedením města je, aby hala i výstaviště využívaly společnou infrastrukturu. Soustředíme se i na to, aby samotná výstavba co nejméně narušila komfort, na který jsou naši vystavovatelé a návštěvníci zvyklí,“ sdělil ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Hokejová hala není jediným smělým plánem radnice na zlepšení sportovní infrastruktury. V části Komárov se má stavět cyklistický velodrom a u bohunického kampusu zase atletická hala. Vylepšeného stadionu se dočkají také plavci v Lužánkách nebo se připravuje tréninkové sportoviště pro míčové sporty ve Vodově ulici.

Reklama

Související témata:

Související články

Brno chce postavit novou sportovní halu

Novou halu odhadem za 250-350 miliónů korun chce postavit město Brno za využití evropských dotací. Záměr schválili brněnští zastupitelé jako memorandum...

Výběr článků

Načítám