Hlavní obsah

Hojdar: tři zákony v současné podobě nepodpořím

Novinky, Kateřina Perknerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ani soustředěné přesvědčování špiček ČSSD - Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Lubomíra Zaorálka - nepohnulo odbojným poslancem soc. dem. Josefem Hojdarem. Předseda hospodářského výboru Hojdar, který v červenci opustil klub ČSSD, je totiž i vpředvečer sněmovní schůze rozhodnut nepodpořit tři z jedenácti reformních zákonů.

Foto: Muzeum Kouřim
Článek

Řekl to včera Právu. "Půjde asi o tři zákony, které nemůžu v předkládané podobě podpořit. Na tom trvám a na mém stanovisku se nic nemění," sdělil Hojdar z Mostu. Ve Sněmovně podle něj neleží návrh reformy, ale jen nesourodé normy, které mají sloužit k látání děr v rozpočtu pro příští rok.

Proti krácení nemocenských dávek

Jak dále uvedl, zcela určitě nepodpoří předlohu upravující nemocenské pojištění. "Premiéru Špidlovi jsem řekl, že to není záležitost státního rozpočtu, ale nemocenských pojišťoven. V žádném případě nezvednu ruku pro zákon, v němž bude krácení nemocenských dávek v prvních třech dnech nemoci," řekl Hojdar. Doplnil, že jeho pozměňovací návrh bude obsahovat vypuštění této pasáže. "Pokud neprojde, nebudu pro zákon hlasovat," dodal.

Nebude ale navrhovat, aby se v rámci nemocenské neproplácely soboty a neděle, jak o tom dříve hovořil. "To je záležitost vlády, aby si podobné záležitosti ohlídala, já o tom ve svém vystoupení budu mluvit, ale konkrétní návrh v tomto smyslu nepodám," uzavřel Hojdar. Řešením by podle jeho slov bylo i zpřísnění kontrol lékařů, kteří neschopenky vystavují.

Někteří soc. dem. ovšem soudí, že právě zákon upravující nemocenskou je pro reformu zásadní. Například ekonomický expert a poslanec ČSSD Jan Mládek míní, že omezení nemocenské je jedním z nejdůležitějších bodů reformy.

"Když by neprošlo, bylo by to špatně. Osobně jsem navíc velmi zklamán, že není na stole původní návrh, kdy v prvních třech dnech nemoci by se zaměstnanci neplatilo nic," řekl Právu Mládek. Vadí mu ovšem, stejně jako Hojdarovi, že ministerstvo práce a sociálních věcí nezajistilo, aby se neproplácela nemocenská za sobotu a neděli, samozřejmě kromě těch případů, kde je to opodstatněné.

O hlasování podle vývoje

Hojdar zdůraznil, že při hlasování se bude řídit tím, jaké pozměňovací návrhy budou přijaty. Pokud by prošly některé pravicové změny, například z unionistické dílny, nemohl by pro daný zákon jako celek ruku zvednout, vysvětlil. To platí i pro případné hlasování o důvěře vládě Vladimíry Špidly.

Na dotaz, jak se zachová, až opozice přijde s návrhem na vyslovení nedůvěry vládě, sdělil Hojdar Právu již minulý týden: "Pokud projdou pouze pozměňovací návrhy Unie svobody a KDU-ČSL, avšak věci, jež musí obhajovat vzhledem ke svému programu soc. dem., tam budou menšinové, pak bych této vládě při hlasování důvěru dát nemohl."

Koalice však v tomto případě Hojdarův hlas nepotřebuje. K vyslovení nedůvěry je totiž potřeba 101 hlasů a bez dlouhodobě nemocného komunisty Josefa Mandíka jich má opozice jen 98.

Podpoří zákon o DPH

Pro reformní rozpočet, s jehož schválením Špidla spojil další osud své vlády, je však rozhodující, že Hojdar chce podpořit zákon o DPH, který Sněmovně vrátil prezident Václav Klaus. "Už jsem pro něj jednou hlasoval a nehodlám svůj názor měnit," uvedl Hojdar. Jeho neschválení by pro stát podle nejnovějších dat z ministerstva financí znamenalo zhruba třináctimiliardový výpadek. Pro přehlasování Klausova a senátního veta koalice potřebuje 101 hlasů.

Hojdar podpoří i zákon o spotřebních daních, který pro změnu vrátili Sněmovně senátoři. Vyšší daně na benzin, naftu, cigarety a alkohol by měly přinést do státní pokladny 13,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám