Hlavní obsah

Hodonínská zoo má šimpanze z cirkusu a učí ho, jak se chovat jako opice

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzbudit mezi šimpanzími obyvateli Zoo Hodonín dávné pudy a zvyky. A jako bonus odchovat mláďata. To je cílem projektu, který spustili v tamějším pavilónu opic. O jejich pozornost se ucházejí záběry, promítané na prosklení ubikace.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Samec Sherley by měl v promítání najít inspiraci a stát se opičím tátou.

Článek

Autorem myšlenky je ředitel zařízení Martin Krug, který se po nástupu do funkce začal zabývat mimo jiné otázkou, proč to mezi šimpanzi v zoo skřípe. Respektive, proč samec Sherley přehlíží své dvě partnerky, s nimiž sdílí výběh.

Opičák přijel autem v kalhotách a kšiltovce

Svou roli v tom může sehrát skutečnost, že Sherley dorazil do zoologické zahrady z cirkusu. Ostatně už samotný jeho příjezd byl originální. Zatímco v zoo čekali transportní vůz, v němž v bedně dorazí nový přírůstek, realita byla jiná.

„Přijel ředitel cirkusu a Sherley cestoval v autě jako spolujezdec. Vystoupil z auta v kšiltovce a kalhotách. Už tehdy bylo zřejmé, že to nebude snadné,“ připomněl Krug okamžiky příjezdu samce, od nějž si v Hodoníně slibovali odchov mláďat.

Sherley pochází z volné přírody, byl s největší pravděpodobností upytlačen jako dvouleté mládě a nakonec se dostal do cirkusu. Jako dospělý jedinec už byl pro cirkus velký, a tak skončil v zoo. Vytvořil skupinu s dvěma samicemi, zatímco vedlejší apartmá sdílí další samec Ob s opicí Zuzanou.

Projekce mají v šimpanzích probudit dávné pudy

Cílem projektu, vymyšleného ředitelem, je dát opicím možnost alespoň vidět, jak to chodí mezi jejich druhem ve volné přírodě. Především Sherley, který byl vychováván zcela mezi lidmi, prakticky ztratil své vrozené návyky.

„Viděl jsem prezentaci, kde samcům ukazovali obrázky samic a podle jejich reakce zvažovali možnost spojení do párů. Kde byla reakce kladná, měli úspěšnost spojení přes devadesát procent. Přemýšlel jsem, jak udělat, aby šimpanz, který si umí zapálit cigaretu, reagoval na samici v říji. Napadlo mě, že by videoprojekcí bylo možné pomoci probudit v našich šimpanzích zvyky,“ řekl ředitel.

Když se podařilo vyřešit technickou stránku, dočkali se obyvatelé výběhů videoprojekce. Na fólii na prosklení ubikace mohou vidět život šimpanzí skupiny ve volné přírodě.

Šimpanzi projekci zaregistrovali, vědí, že promítané opice nejsou skutečné, přesto ale děj vnímají a inspirují se.

Výsledky se dostavují

Projekt v zoo spustili 13. července a výsledky se podle ošetřovatelek dostavují. Samec Ob jeví zájem o jednu ze samic v sousední ubikaci, Sherley zase začíná pokukovat po Obově družce. Úspěchem bude pro zoologickou zahradu navození stavu, kdy bude možné spojit dnes oddělené skupiny šimpanzů. Ředitel by rád dosáhl víc.

„Pokud se to podaří, pak snad přispějeme volné přírodě mládětem, a splatíme tak dluh,“ doufá Krug.

Reklama

Výběr článků

Načítám