Hlavní obsah

Historický úspěch v pražské zoo. Odchov samičky luskouna se podařil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Samičku luskouna krátkoocasého se pražské zoologické zahradě podařilo úspěšně odchovat. Šiška, jak je samička pojmenována, oslaví ve středu půl roku a krmí se jíž výlučně pevnou stravou. Zoo připomněla, že Šiška je prvním luskounem, kterého se v Evropě podařilo odchovat.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Luskouni při shánění potravy využívají svých charakteristických svalů na předních končetinách, díky kterým mají v jednotlivých prstech a drápech velkou sílu

Článek

„Zoo Praha si může připsat jeden z největších chovatelských úspěchů v celé své historii. Odchov samičky luskouna krátkoocasého Šišky lze považovat za završený,“ napsal mluvčí zahrady Filip Mašek.

„Odchov Šišky je zásadní nejenom proto, že byl spojen s řadou úskalí, ale také z toho důvodu, že jde o první mládě luskouna odchované v Evropě. Přitom je třeba zdůraznit, že tito šupinatí savci žijící v subsaharské Africe a jižní Asii jsou vysoce ohrožení nelegálním lovem a obchodem,“ připomněl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Matka neměla dost mléka

Šiška narazila na potíže hned po narození, její matka Run Hou Tang neměla dostatek mateřského mléka. Chovatelé ji proto dokrmovali náhradní stravou pro koťata a u matky se snažili podpořit laktaci, což se jim nakonec povedlo.

Aktuálně se již luskouní mládě živí speciální kaší, jejímž základem jsou larvy včelích trubců. Podle chovatelů Šiška nyní dvakrát denně z misky vylíže zhruba tři pětiny krmné dávky dospělých jedinců.

Samička již váží přes 1,7 kilogramu, což je podle chovatelů dvanáctkrát více než při narození. Zanedlouho ji už matka neunese na svém hřbetu a šiška již bude šplhat výlučně ve větvích expozice indonéské džungle.

Její odchov od 2. února sledují nejen návštěvníci, ale i odborná veřejnost. Pro návštěvníky zoo dodala, že Šiška bývá nejaktivnější ráno kolem 9. hodiny a následně odpoledne kolem 15:00 při krmení.

Jak vypadá první mládě luskouna narozené v Evropě? Byli jsme u vážení malé Šišky

Koktejl

Reklama

Související témata:

Související články

Luskouni a ti druzí: Nové hvězdy pražské zoo

Návštěva zoo už nemusí znamenat jen pasivní okukování zvířat. Zájemci si mohou také vyzkoušet práci zdejších zaměstnanců. Chovatel David Vala nás v pražské...

Zoo Praha konečně představí vzácné luskouny

Od nedělních 14 hodin mají návštěvníci konečně možnost spatřit nejnovější přírůstky pražské zoologické zahrady. Jsou jimi luskouni krátkoocasí, kteří přijeli...

Výběr článků

Načítám