Hlavní obsah

Jak vypadá první mládě luskouna narozené v Evropě? Byli jsme u vážení malé Šišky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

685 gramů váží malá luskouní samička Šiška z pražské zoologické zahrady. Ta se v pražské Troji narodila jako první mládě v Evropě na začátku února tohoto roku. Pro pražskou zoo je to velký úspěch, jelikož jsou luskouni krátkoocasí vysoce ohroženým druhem.

Vážení samičky luskounaVideo: Novinky

 
Článek

I přes to, že nyní již roste dobře, v minulosti ji museli ošetřovatelé dokrmovat. Po počátečním klidovém režimu se již začíná ukazovat světu.

„Teď už nám na váze přibírá krásně. Začátky ale bohužel nebyly jednoduché. Po porodu začala klesat váha, jelikož samice Tang neměla dostatek mateřského mléka,“ sdělil Novinkám chovatel pražské zoo David Vala.

Foto: Miroslav Bobek/ZOO PRAHA

Šiška musela být dokrmována, jelikož matka neměla dostatek mléka.

Chovatelé konzultovali dokrmování i s tchajwanskou zoo, odkud dospělá samice Run Hou Tang pochází. Nyní už Šišce mateřské mléko stačí a podle Davida Valy krásně prospívá.

Obě samice tráví většinu času v boudě. Zahlédnout je proto není jednoduchý úkol. „My máme zkušenost, že kolem deváté ranní a jedné hodiny odpolední spolu vyjíždějí na procházku,“ doplnil chovatel. Samice vozí mládě na ocase.

Luskouni z Tchaj-wanu už jsou v Praze

Koktejl

Na neděle si pražská zoo připravila také speciální program „Snídaně s luskouny“. Tam mohou návštěvníci spatřit samičky ještě za světla. Výtěžek z projektu putuje na záchranu luskounů do Afriky.

Foto: Novinky

Mládě malého luskouna při vážení

Kolem půl deváté ranní se expozice pomalu zhasíná, rozsvěcí se naopak zase až večer kolem deváté hodiny. Luskouni jsou nejaktivnější právě v noci, většinu dne prospí.

Silné mateřské pouto

Šišku s Tang doprovází od narození mláděte silný mateřský vztah. „Tang hned po porodu vstávala, snažila se ji hlídat, předními končetinami si ji přikládala na břicho k mléku i pro pocit bezpečí a následně ji ovinula,“ vysvětlil David Vala.

FOTO: Pražská zoo představila nový pár ohrožených luskounů

Domácí

Dnes spolu obě luskouní samičky také tráví většinu času, a to projížďkami na ocase. „Pokud malá spadne dolů, tak Tang na ni čeká, až si naleze zpátky, a potom dojíždějí zpátky do boxu,“ dodal chovatel.

Luskouny krátkoocasé, samičku Run Hou Tang a samce jménem Guo Bao, získala Zoo Praha z Tchaj-wanu loni v dubnu. Stala se tak teprve druhou zoo v Evropě, která tyto bizarní a současně vysoce ohrožené savce chová.

Foto: Novinky

Obě samice na „procházce“

Chov luskounů je mimořádně náročný. Musí mít zajištěno správné rozpětí teplot či velmi vysokou vlhkost, ale největší problém představuje jejich potrava. V přírodě se živí mravenci a termity, které jim v Praze nahradí speciální směs, jejíž základ tvoří včelí larvy.

Zoo Praha dlouhodobě usiluje o ochranu afrických i asijských luskounů.

„V Kamerunu podporujeme strážce chráněných území a v rámci projektu Toulavý autobus se snažíme o omezení lovu osvětou a vzděláváním místních obyvatel. V Laosu a na Sumatře jsme financovali vybudování záchranných stanic pro luskouny,“ připomněl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Anketa

Viděli jste již luskouny v pražské zoo?
Ano
10,7 %
Chystám se na ně podívat
79,7 %
Ne, ani mě zvířata nelákají
9,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1099 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám